Denne oppskriften har jeg drevet og finjustert lenge før jeg ble tilfreds.
Jeg hadde faktisk begynt å tvile på om jeg kunne få til en brukbar oppskrift etter alle de mislykkede forsøkene, men nå er jeg så glad i hjertet, for det blir visst pepperkaker på meg til jul alikevel!
Jeg hadde faktisk begynt å tvile på om jeg kunne få til en brukbar oppskrift etter alle de mislykkede forsøkene, men nå er jeg så glad i hjertet, for det blir visst pepperkaker på meg til jul alikevel!
Disse pepperkakene ble ikke bare velsmakende men sprø i tillegg! Det var det siste der som har failet så veldig i mine tidligere forsøk, men nå har jeg altså funnet frem til "the holy grail", nemlig:
Sprø pepperkaker uten hvetemel og sukker.
Jeg har lest sikkert hundre lavkarbo-oppskrifter og vanlige oppskrifter på pepperkaker, og tatt med meg det beste fra alle, for å komme frem til min egen.
Nå kan jeg endelig si meg fornøyd.
Okay, ready?
Du trenger:
3ss tagatesse
1ss sukrinmelis
1ss yacon eller lønnesirup
3ss fløte
85 gram romtemperert smør
2 dl finmalte skoldede mandler (mandelmel)
4ss kokosmel (finmalt)
2 ss soyamel
1eggehvite
1 ts natron
Krydder:
(jeg brukte et ferdig pepperkakekrydder pluss fersk ingefær)
1/4ts nellik
1/2ts ingefær
1/4ts finmalt sort pepper
2ts kanel
1ts revet fersk ingefær (kan sløyfes. Jeg liker mye ingefærsmak)
Slik gjør du:
(Du trenger ikke kjøkkenmaskin til denne oppskriften. Sleiv og en bolle holder.)
1. Har Tagatesse, sukrin og sirup i en kaserolle og smelt det på lav varme. Pass på så ikke det svir seg.
2. Når søtningsmassen er blitt flytende: tilsett krydderet,(pluss fersk ingefær om du vil) rør om og ta kjelen av plata.
3.Rør inn natronen i blandingen.
4. Ha smøret i en stor bolle og hell den varme blandingen fra kjelen over smøret. Rør godt med sleiv til det blir en jevn blanding.
5. Ha i eggehviten og fløten og rør godt.
6. I en egen bolle: bland mandelmel, soyamel og kokosmel , før du rører dette inn i det våte, litt etter litt slik at det tilslutt blir en jevn og fast deigklump.
7. Pakk deigen i plastfolie og la den stå i kjøleskapet i noen timer, -helst over natten.
8. Del deigen i 3-4 deler og ta en del for å kjevle ut en etter en. La resten av deigen stå i kjøleskapet til det skal kjevles slik at den holdes kald.
9. Kjevle ut deigen til den blir like tynn som en typisk pepperkake mellom to ark plastfolie. Deigen eser ikke i ovnen, så det er best å ikke kjevle for tynt. Bruk et lett trykk, ellers blir bare deigen kjevlet i stykker.
10.Stikk ut figurer. Vær forsiktig, deigen går lett i stykker. Jeg stakk kakene ut på plastfolien og vippet dem overi håndflaten min, og så over på bakepapiret.
11. Stek på 160 grader i ca 7 minutter. OBS: følg med på kakene i ovnen (Mine var ferdige etter 5min - raskere enn jeg forventet.)
Hvis du ikke bruker Tagatesse, og har f.eks kun sukrin i stedet, kan du steke kakene på 170 grader i ca 7min.
TIPS: for ekstra sprø pepperkaker: La kakene stekes i 4min ekstra på 100 grader med en tresleiv i døren slik at noe av varmen slipper ut. På denne måten "dehydreres" kakene og blir enda sprøere.
Hvis du ikke bruker Tagatesse, og har f.eks kun sukrin i stedet, kan du steke kakene på 170 grader i ca 7min.
TIPS: for ekstra sprø pepperkaker: La kakene stekes i 4min ekstra på 100 grader med en tresleiv i døren slik at noe av varmen slipper ut. På denne måten "dehydreres" kakene og blir enda sprøere.
12. Avkjøles på rist
NYT!
OH HOLY NIIIIGHT! Kan dere lukte dem?
ps: Pepperkakene bør oppbevares i kjøleskap.
ps: Pepperkakene bør oppbevares i kjøleskap.
Hvordan går det julebaksten hos dere? Ferdige med syv slag? Jeg kommer til å lage en gigantisk oppskrift av disse pepperkakene, pluss kanskje en- to sorter til. Hvis jeg gidder.
Hvis. Hvis er bra.
Hvis. Hvis er bra.
Kos dere, så snakkes vi :)
Og hey, det er frædda'!
Og hey, det er frædda'!