6. des. 2012

2 Nikolaus VS Islandske Julenisser


I natt har Nikolaus vært på besøk...
St. Nikolaus (St.Nikolas på norsk) er en slags tysk julenisse, men ikke egentlig.
Han kommer hvert år, natt til 6.desember med gaver til snille barn som har husket å pusse skoene sine...


Tradisjonen har blitt til på grunn av St.Nikolaus av Myra, barnas helgen, som døde på den 6. desember. Nikolaus var en gresk kristen biskop som var kjent for å utføre helende mirakler, samt det å legge igjen gaver eller mynter uten at folk merket det før han var borte.

Det er mange som hevder at St. Nikolaus er opphavet til han vi kaller Julenissen. Jeg vet ikke hvordan det var i gamledager, men i dag så er det et tydelig skille mellom Nikolaus og Weinachtsmann(julenissen) i Tyskland.
Who cares sier jeg bare. Tradisjon er fint, og hvem sier vel nei til flere julenisser? Barna klager i hvertfall ikke. 
Våre barn er jo sånnsett superheldige, siden de er islandsk/tyske, og på Island har vi 13 julenisser. Jepp you heard me. Tretten stk. 
De islandske julenissene er trollbrødre som bor oppi fjellene sammen med sine stygge trollforeldre. Fra 12.-24. desember, kommer de til bygda (en nisse hver kveld) med små gaver i juleskoen (som blir lagt i vinduet) til snille barn.
Ikke-fullt så snille barn får nøye seg med en gammel potet i skoen.
De islandske julenissene har hvert sitt navn og sine særegenheter. Noen av dem liker å stjele mat eller skremme folk og en av dem har en besettelse av å smelle med dører. -ikke akkurat helgener eller mainstream Santa disse fyrene...

Dette er den første julenissen, Stekkjastaur, som kommer den 11.desember. 
Dere kan lese mer om islandske julenisser her.


Jeg husker veldig godt da jeg la skoen ut i vinduet og lå våken halve natten og ventet på at nissen skulle dukke opp.
Det var litt sånn i gårkveld her i huset. Storesøster L klarte ikke helt å sovne for hun var så spent.Da jentene våre stod opp i dag tidlig, hadde Nikolaus (*kremt*) lagt igjen to små pakker og en godterpose til hver av dem.
Jeg vet ikke om Lillesøster skjønte så mye av det, men hoppende glad ble hun likevel.

Har dere noen tradisjoner når det kommer til nissen? Kommer han på besøk på juleaften til dere?

JUL<32 kommentarer:

  1. Haha, nå føler jeg meg ganske så dum! Hadde ikke hørt om dette før, faktisk. Men den 6 desember kom svigefar innom med godteri og gave til meg og kjæresten - og jeg takket for gaven, men syntes det var utrolig merkelig å få dette på en helt vanlig dag :p men nå har jeg jo forklaringen på hvorfor jeg/vi fikk dette.

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha! nei så vittig. Skjønner du ble litt forvirra hvis du ikke hadde hørt om Nikolaus hehe. Jeg hadde heller ikke hørt om denne tradisjonen før vi flyttet til Tyskland :)

      Slett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...