1. feb. 2013

15 Ultralyd og CTG måling

På vei ut med jupitermagen. 
Glemte jo helt å si hvordan det gikk på ultralyden i går!
Joda, den ørtende målingen viste atter en gang at Lillebror ser ut til å være litt over middels, men ikke veldig stor. ca.3700-3800 gram blir han ved termin hvis han følger kurven sin. Surprise . . .
I tillegg måtte jeg ligge i 30 minutter koblet til en CTG maskin...

Jeg er veldig glad for at jeg har mulighet til å få tett oppfølging i svangerskapet hvis jeg ønsker eller har behov for det, men jeg syns det har gått helt over stokk og stein med disse ultralydene i hytt og pine. Og CTG (måling av fosterets hjerterytme og registrering av evt.rier. ) målinger hver gang jeg er på sjekk fra uke 30-40! 

Så i går kvinnet jeg meg opp og opplyste legen om at jeg ikke ønsker å komme på noen flere sjekker fram til evt. overtids-sjekk. Det holder i massevis å bli undersøkt av jordmor frem til termin syns jeg. Kan ikke si at legen var begeistret for valget mitt, men de kan heldigvis ikke tvinge meg til å ligge der koblet til CTG maskinen en gang i uken. 

Sitter akkurat nå og leser en forskningsrapport om fødsler i Tyskland, og den viser bla at kun 6,7% av fødsler her til lands skjer uten tekniske eller medisinske inngrep. Hver 5. fødsel ender i keisersnitt. Dvs. at naturlige fødsler blitt forferdelig sjeldne. 
Kanskje ikke rart at det blir mye inngrep i fødselen når de er så glade i å overdrive svangerskapsomsorgen og begynner med CTG allerede i svangerskapet...? Hvor går grensa liksom?

Hva syns dere mammaer om dette med CTG maskiner? Hadde dere CTG måling under fødselen? Syns dere at det var hjelpsomt? 

Visste dere at det ikke finnes noen bevis for at denne maskinen har positiv påvirkning på fødselen? Snarere tvert i mot..15 kommentarer:

 1. Ojsann.. CTG hadde jeg ingen erfaring med før jeg kom på føden etter 12 timed med rier. Da sjekket de riene mine og sente meg hjem igjen. Jeg hadde CTG ved fødsel, men den utgjorde ingen forskjell for meg fordi jeg fødte stjernekikker og det gjorde så sabla vondt både under og imellom riene at jeg ikke hadde sjangs til å røre på meg. Hadde jeg IKKE hatt en sånn type fødsel hadde jeg villet bevege meg mer og da hadde kanskje målingen kommet iveien, ikke vet jeg. Keisersnitt-statistikk er skummelt i land som USA, og det virker ikke så mye bedre i tyskland heller! Man må bare komme informert og klar på sine valg om man velger å føde på sykehuset. Jeg hadde ikke noen form for smertelindring da jeg fødte, og selv om det ikke var heeelt med vilje (vurderte epiduralen i noen minutter der før jeg fant ut at jeg hadde gått fra 3 til 8 cm på veeeldig kort tid og det var for seint) er jeg sjeleglad at muligheten var der for at jeg fikk komme på et sykehus med en jordmor uten at jeg ble prakket på smertelinding, doktor eller keisersnitt. Heldigvis er det jo sånn i norge at man ikke blir presset til keisersnitt, det er jo nesten omvent..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller aldri opplevd dette med CTG overvåkning i svangerskapet i Norge. (fødte jo min første der) Syns det er helt høl i hodet å drive på med det i graviditeten -med mindre det er snakk om et risikosvangerskap. Ultralyd er jeg glad for å kunne få tre ganger ila svangerskapet (uke 12, 20 og 35) men alle de andre syns jeg var litt for mye av det gode... Husker i sist svangerskap at legen målte jenta vår til å bli 4500gram MINST til termin, og truet med å sette meg i gang på termindatoen hvis ikke hun kom før, for en SÅ stor unge fikk jeg ikke lov til å føde vaginalt etter termin og blablabla.
   Jeg nektet å tro på dette fordi at for det første var jo målene helt på jordet ift forrige måling, så jeg satset på at hun tok feil. For det andre, så mente min jordmor at i følge mine magemål og hva hun kunne kjenne, så var det umulig at barnet var SÅ digert.
   Og gjett hva...? nesten en uke OVER termindatoen kom det en jente på 4000gram. Altså en halvkilo lettere enn det legen mente hun ville bli på termin! Og fødselen gikk som smurt jo... så jeg orker ikke disse målingene i hytt og pine nå på slutten denne gangen. Blir jo bare rot og falske alarmer.
   Ja det er bra at keisersnitt ikke blir tatt uten grunn i Norge. Selv om jeg personlig mener prosenten fortsatt er for høy da.

   Slett
 2. Oi, skal si. Jeg hadde nok blitt en smule satt ut selv. Syntes CTG-måling under fødselen er mer en nok. Bra at du står på ditt. Du kjenner kroppen din best, og om du føler at svangerskapet går normalt, så er jordmor-tjenesten mer enn nok ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er voldsomt nøye her... jeg stoler på jordmor ja :) Nå har jeg hatt så mange ultralyder og målinger og CTG-er at det bør holde for et normalt svangerskap!

   Slett
 3. Syns du er toff som kvinnet deg opp. Tror du har rett i at overdreven svangerskapsomsorg kan skape mer beskymring, enn lettelse, for noen. Men, vi er jo alle forskjellige. Noen slapper mer av med grundig overvaaking, mens andre foler seg uvell og stresset av all den invasjonen...
  Med min forste planla jeg en saa naturlig fodsel som mulig, uten medikamenter og maskiner. Men, da ting ikke gikk som planlagt, og jeg plutselig var koblet til ortenhundre maskiner og 10 stk sykehus personell sto rundt meg, var jeg glad for all overvaakingen av babyen likevel ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, som jeg skrev i svaret mitt til k. så førte disse målingene bare til stress på slutten av sist svangerskap. Jeg opplevde mye av det samme som deg med min første: planlagt naturlig fødsel, som endte i en veldig medisinert og overvåket fødsel tilslutt. Ikke fordi at det var noe veldig galt, men det bare tok så lang tid at jeg ikke lenger hadde kontroll over kroppen og riene. Tre døgn med rier er ikke noe særlig, så jeg tilgir meg selv at jeg lot meg dope litt :P Heldigvis gikk neste fødsel sinnsykt fort, og ble gjennomført 100% uten medisiner og inngrep :) Det eneste var bare den j*** CTGen de absolutt skulle koble meg på da jeg ankom føden, men den ble fort røsket av hehe :P

   Slett
 4. CTG er fantastisk, NÅR det er nødvendig. Men slik som du beskriver, helt unødvendig. Helt enig med deg i at å sykeliggjøring slik som dette allerede i svangerskapet nok sykeliggjør flere fødsler også. Graviditet og fødsel er en naturlig tilstand, men en tilstand som har potensielt dødelig utfall for de involverte. Derfor er det viktig med god graviditets og fødselsomsorg. Men man skal ikke kontrollere mer enn man må og friske gravide trenger ikke kontrolleres opp og ned og frem og tilbake. Samtidig tror jeg det er en måte for helsevesenet å helgardere seg mot uheldige hendelser. Det er en trend i tiden at "noen må ha skylda" om noe går galt. Og denne noen er helsevesenet. Min mening er at man aldri kan helgardere seg, noen ganger går det galt, men det er ikke nødvendigvis noen som har gjort noe galt av den grunn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Men er CTG-en nødvendig når man kan bruke andre, mer presise måter å registrere rier og hjertelyd? jeg har aldri skjønt hva den skal være god for jeg. Fordi at Hjertelyden kan man måle fint med doppler. Faktisk bedre når jeg tenker meg om, for den hjertefrekvens-duppedingsen på CTG'en mistet jo hele tiden kontakten hos meg når jeg hadde en ri, så det så liksom ut som om hjertet til baby hadde stoppet 150 ganger ila 20 minutter, noe som absolutt ikke var tilfellet hehe... :P

   Og riene kan man jo fint registrere ved å snakke med fødekvinnen og holde en hånd på magen hennes. Har også hørt fra veldig mange at deres rier ikke ble fanget opp av CTG'en og at de måtte BRØLE på jordmor for å få henne til å skjønne at de ikke kunne bli sendt hjem, men faktisk hadde veldig vodnt og var i aktiv fødsel.

   Kanskje jeg tar feil, men jeg lurer på om den CTG ble oppfunnet i et forsøk på å "effektivisere" fødsler på sykehus?
   Så kan jordmor/legen koble opp fødekvinnene til maskiner som følger forløpet i fødselen, mens de løper i mellom alt for mange fødsler på en gang... :/
   Og som jeg nevnte i inlegget, så finnes det ingen bevis på at denne maskinen sørger for bedre utfall eller oversikt over fødselen. Den fører tert i mot til mere usikkerhet og inngrep -fordi den er en maskin som ikke kan ta menneskelige faktorer med i beregningen.

   bare sånn ps: svaret er ikke myntet på deg og dine meninger, for selvfølgelig har du rett til å mene at CTG er bra hvis du føler det! :)

   bare en utblåsning fra meg om mine tvil ang denne hersens CTG-dingsen ;)

   Slett
  2. Og *veldig* bra det du sier ang det at det faktisk ikke går an å helgardere seg! :) Det er bra å holde en viss oversikt og være våken og varsom når det gjelder graviditet og fødsel, men et sted går grensa hvor vi bare må stole på at dette kan kvinnekroppen helt utmerket selv, og slutte å tukle så mye med en naturlig prosess :)

   Slett
 5. Jeg tok CTG maaaange ganger. Ble innlagt da jeg va 39+4 pga høyt blodtrykk osv.

  Under fødselen var jeg koblet til CTG + at babyen fikk en dings festet til hodet i tillegg..

  SvarSlett
 6. Født tre barn på sykehus i Norge og aldri vært borti ctg :-) Men nå har jeg valgt å føde på "myk" fødestue uten smertestillende og stortsett ingen andre hjelpemidler enn kroppen min så kanskje derfor? Nå skal det sies at jeg har vært utrolig heldig med mine fødsler, ikke tok det lang tid og alle kom riktig vei ut uten komplikasjoner.. tre døgn med rier tror jeg hadde fått meg til å trygle om dop!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja mulig det er forskjell på sykehus-sykehus og sånn "myk" fødestue når det kommer til ctg. Tipper de prøver å unngå inngrep så vidt det lar seg gjøre da, og det er jo sånn det skal være :) Hadde jeg følt meg sikker på at sykehuset ville respektere mine ønsker om en naturlig fødsel, så ville jeg kanskje vurdert å føde på sykehus igjen.
   Ja, nei tre døgn med rier er ikke no særlig :/

   Slett
 7. Hvordan får folk i 100 % stilling tid til dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, det er ikke uvanlig her i Berlin at gravide slutter å jobbe rundt uke 30, da så mange svangerskap er risikosvangerskp pga alderen til mor. Så da har de jo tid. Og ellers vet jeg ikke hvordan alle får det til å klaffe tidsmessig.

   Slett
 8. Jeg er veldig glad for at jeg lå med ctg, for hadde det ikke vært for den så hadde ikke jeg visst at hjertelyden på jenta mi var nedi 26 før de løp avgårde og hadde henne ute av magen ti minutter senere. Ingenting som forutsa at min fødsel skulle ende med hasteks, men hadde det ikke vært for ctgen, så hadde ikke hun vært her idag. Så det er nok en god grunn til at de bruker ctg under fødsler, vi kan jo faktisk ikke kjenne om babyen er stressa eller at hjerterytmen går ned. Det kan gå fort! Og da er det helt avgjørende at de fanger det opp slik at de får forløst.

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...