8. mar. 2013

43 FOTOFREDAG: Drei Jahre

Våren i Berlin TV-tårnet Prenzlauer Berg
Bildet er tatt sist helg, da solen fristet oss med vår og varme dager. Tenk at det er 3 år siden jeg flyttet til Berlin.


Jeg skal ikke lyve: det var en sinnsyk omstilling å flytte fra en norsk liten bygd til denne byen for nøyaktig tre år siden. Men nå som jeg har blitt vandt med både det å være omringet av tyskere, og det å bo i en storby, så går det mye bedre. Jeg har til og med lært ting og ikke minst lært meg å like en del ting som jeg ALDRI aldri trodde jeg ville klare å like. Hvis dere lurer på hva jeg snakker om så kan jeg nevne at:

-jeg har lært meg å sette pris på suragurker på en helt ny måte. I begynnelsen ble jeg helt satt ut av utvalget, (en hel svær egen hylle, kun til suragurker på glass på matbutikken) men nå setter jeg pris på det. For tenk, noen ganger passer det mye bedre med dillagurk enn sennepsfrø-agurk.

-Jeg har lært meg forskjellen på Bratwurst og Bockwurst

-Jeg har lært at majones faktisk er ganske godt sammen med pomfri 

-Jeg har lært at det å stirre på fremmede, for så å fortsette å stirre, selv etter at vedkommende har sendt deg et irritert blikk, -er helt normalt og sosialt akseptert.

-Jeg har lært meg at det er helt normalt sunt vett, og ikke griskt eller gnient å ta med seg fyrstikkesker, servietter og sukkerpakker når man er på café. Gratis er gratis!

-Jeg har lært meg at det er sykt ekkelt og frekt å stå og snufse med rennende nese på trikken. Det å snyte seg HØYLYTT og grundig mens man er omringet av fremmede derimot -is the way to go.

-Jeg har lært meg at hunder får være med OVER ALT, at de aldri trenger å være i bånd og at det er MIN feil hvis jeg trør i hundebæsj. Jeg har utviklet den innebygde "bæsj-radaren" (for å unngå å tråkke i dritt flere ganger om dagen) som man må inneha for å bo i denne byen. Og ikke minst at jeg bør holde kjeft selv om det kommer en tilfeldig bikkje og legger seg over skoene mine for å sove mens jeg sitter på café.
 Hundemenneskene i Berlin er ikke så glade i kritikk. 

-Jeg har lært meg at det er helt normalt å drikke kaffe sammen med lunsjen sin i steden for vann eller andre kalde drikker. Tyskere bestiller som regel aldri kaffen ETTER måltidet. Det er bare ueffektiv sløsing med tid!

-Jeg har lært meg å hilse og si høyt HEI og Guten Tag når jeg møter naboene våre i trappeoppgangen. Det er nemlig SUPER uhøflig å ikke si god dag til naboene sine, når man treffer dem hjemme. Treffer man dem ute på gaten derimot -er det helt naturlig å overse dem av en eller annen grunn, og late som om man aldri har sett mennesket før.

-Jeg har lært at det er helt normalt og sosialt akseptert å gå rundt i gatene og synge for seg selv. I starten fant jeg jo dette mildt sagt urovekkende, og tenkte alltid at det måtte være noe litt "galt" med vedkommende. Men etter å ha bodd her i noen år, og hørt utrolig mange soloer av fremmede som nynner og synger i vei for seg selv, så har jeg skjønt at det bare er sånn Berlinere oppfører seg når de er i godt humør. Av og til tar jeg selv en trall på vei til butikken, og det er ingen som bryr seg. 

-Jeg har lært meg å stå i kø, sånn SKIKKELIG stå i kø. Ikke sånn norsk "kø" som slynger seg til høyre og venstre og som man aldri er helt sikker på hvem som var neste, slik at man gjerne sniker litt.... NEIN JUNGE FRAU!!! -slikt er ikke akseptert her, og jeg har faktisk gått på et par reale smeller hvor jeg helt uten å mene det, har sneket i køen og fått DEN skjenneprekenen fra fremmede foran minibanken/pølseboden. Ikke snik i køen in Germany. Ikke gjør det!


Ja det er litt av hvert som jeg har lært meg etter tre år i denne byen. Nå gjenstår det bare å lære meg å lage ordentlige Berlinske-kjøttboller og lære meg å like schnapps, så er jeg vel fullstendig integrert! 


Hva er "typisk tysk" for deg?
Har du vært i Tyskland eller kanskje til og med i Berlin? Merket du noen spesielle kulturforskjeller?

43 kommentarer:

 1. Tyskland og Berlin - to forskjellige ting, tror meg! Berlin er som en "Mikrokosmos" og har ingenting å gjøre med den "vanlige" Tyskland. Og du sikkert kjenner ikke forskjellen mellom Brat- og Bockwurst. Det finnes ikke noen "Bratwurst" i Berlin - det finnes bare i Thüringen, hvor jeg kommer fra! Alle andre bare TENKER de spiser og kjenner Bratwurst. Vi faktisk importerer "Echte Bratwürste" fra Thüringen til Sør-Tyskland. :)

  Men ja, jeg liker Schnaps (men ikke mens svangerskapet og ikke alle sorter). Men hvorfor vil du lage kjøttkaker? Den kan du jo spise hos Ikea... ;)

  Jeg er spent på "typsik tysk"-svarene...

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, du har rett i det, at Berlin er som et mikrokosmos, men Bratwurst har jeg fått FULL oversikt over. Mannen har nemlig besteforeldre i Thüringen, så der har jeg fått full innføring i det temaet for å si det slik ;)
   Kjøtboller mente jeg, og det er Boulette det er snakk om. Berliner-kjøttboller må jo en ekte Berlinerfrue lære seg å lage :P

   Slett
  2. Ektemannen din har besteforeldrene i Thüringen?! God fangst, Jona!! ;)

   Berliner Buletter liker jeg ikke så mye. Men kaskje jeg har aldri spist "ekte" Buletter?! Det er komplisert med kjøtt og pølse i Tyskland. Kanskje det er tyspisk tysk?! :)

   Slett
  3. Kjøttkaker? Königsberger Klopse, som på Prater!

   Slett
  4. Ja han har Oma og Opa i Thüringen! :) Vi får alltid ordentlig bratwurst med ordentlig sennep til når vi er der på besøk. :D

   Ja de kødder ikke med kjøtt og pølser her altså...

   Slett
  5. Vent litt!
   De beste "Bratwürste" finnes jo her i Nürnberg Lydia! Thüringer Bratwurst er sikkert O.K., men ikke de beste! :-)
   Bare tull! Hver får spise det man liker!!

   Slett
  6. HAHA nå tar det HELT av her! neida. Jeg har smakt på nürnberger Suse, og de er ikke så ille faktisk ;)

   Slett
 2. Typisk tysk... hmm tenker i alle fall på Berlinmuren når jeg tenker på Tyskland. Har vært i Berlin.. merket at folk går annerledes kledd, men bryr seg ikke.. I Norge er det mer sånn at man skal være litt fin på det:P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er noe jeg liker, at folk liksom bare kler seg akkurat som de føler for. Jeg føler meg mye friere i Berlin til å traske rundt i litt alternative outfits uten at folk kikker stygt på meg. Men det er kanskje sånn i de fleste storbyer?
   Merker i allefall at det å "passe inn" er mye viktigere på den norske landsbygda for å si det sånn :P

   Her i vår bydel er det faktisk helt normalt å gå med allværsjakke og tursko selv om man bare skal bort på caféen på hjørnet og drikke Latte liksom...

   Slett
 3. Så artig å lese da! Dette var nokså kjent og kjært for meg, som har bodd i England i syv (!) år og sikkert hadde hatt mye moro med å lage min egen variant av denne listen :-)

  Selv har jeg ikke vært mye i Tyskland (en overnatting på gjennomkjøring), men snakker relativt godt tysk og tenker alltid på orden og rene linjer (køer?) når jeg tenker på Tyskland :-)

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe, ja det er artig med sånne forskjeller :)
   God helg til deg å!

   Slett
 4. Er helt enig med Gina når det gjelder klær, og jeg elsker det. En annenstor kulturforskjell er nok at folk er mye mer åpne. I Norge sitter man gjerne for seg selv på bussen ig snakker minst mulig med andre, mens i Tyskland slår man gjerne an en prat. Og selvfølgelig utvalget. To hele rekker med sjokolade, fem med brød.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja der sier du noe. Folk er nok mer åpne her ja. (Derav syngingen på åpen gate kanskje? hehe) Det er mye lettere å komme i prat med fremmede i Berlin enn i Oslo liksom. MYE lettere.

   Slett
 5. Jeg som hadde tenkt meg en tur til Berlin vurderer nå sterkt å ombestemme meg.. Tror jeg hadde kommet til å gjøre noen feil, men om jeg kler meg som en skikkelig turist ( mageveske selvfølgelig!) så kan de kanskje la det passere at jeg skiller meg litt ut? ;) Har egentlig ikke noe jeg forbinder med Tyskland, kun vært i Flensburg hvor de hadde en ENORM godteriavdeling! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. haha! Listen bør leses med en god del ironi da ;) Jeg elsker å bo i denne byen, men dette var da en liste over ting jeg har lært meg å akseptere, og noen ting som jeg har lært å like. -altså de tingene jeg ikke var så begeistret for i starten. Om jeg skulle skrevet en liste over det jeg liker best ved Berlin, så ville det nok blitt en dobbelt så lang liste :)

   Som f.eks det at man kan få seg en nyyyyydelig kopp cappuccino for 20 kroner her.:D Det savner jeg når jeg er i Norge. 60 kroner for en kaffi?? hallo :P

   Slett
  2. Hehe.. er heldigvis ikke så lettskremt ;) Helt ærlig så har jeg bare blitt mer fascinert av Berlin etter jeg begynte å lese bloggen din! :)

   Slett
  3. hehe, okei, kansje JEG heller burde lese ironien i kommentarene dine:P Takk for at du alltid har bra kommentarer på lur :D

   Slett
 6. Jeg har bare vært i Berlin en gang for mange-mange år siden, så har ingen faste meninger om dette. Men det var veldig gøy å lese lista di! :)

  Jeg lurer på... Snakker du tysk helt flytende nå? Med alle disse mystiske endingene og alltid riktig?
  Det husker jeg som et mareritt fra skolen, det å få endingene i tysken riktig. Det ble MYE gjetting!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg snakker flytende tysk ja. Men av og til går jeg litt på trynet med Er Sie Es -greiene. Kjønn er ikke så lett å vite, for det er ofte helt ulogisk.

   Slett
 7. Det er veldig interressant å høre om kulturforskjeller. Spesielt slike "små" ting. Jeg reiste til Kiel med "Kiel-ferga" en gang, og som hundemenneske la jeg veldig godt merke til den enorme forskjellen på hundehold mellom Norge og Tyskland. Her i Norge er det båndtvang og hunder er forbudt overalt, og bæsj som ikke blir plukket opp e forkastelig. Mens i Tyskland er hundene godt oppdradd og velkommen over alt.

  Søskenbarnet mitt var utvekslingsstudent i Berlin, men kom "bare" hjem med belgisk vaffeljern og en belgisk venninne som nå har flyttet til Norge for godt og fått seg norsk mann :p

  Jeg får mange rare blikk for min stadige synging og skravling for meg selv overalt.. Kanskje det er i Tyskland jeg skulle ha bodd ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja hunder er liksom nesten som barn her i Berlin føler jeg. Og noen ganger er til og med hunder tillatt på kafeer, men IKKE barnevogner. Det plager meg ikke så lenge hundene er i bånd og oppfører seg, men desverre så er det ytterst få som respekterer at det egentlig er båndtvang i byen...

   hehe, ja det er ikke mange som hadde brydd seg her i Berlin hvertfall. Synging på åpen gate er helt greit :P

   Slett
 8. Hei!
  Så givende blogg du har, interessant å lese, fine bilder, så ekte og ærlig:-)
  Nå har du fått en ny fast leser, jeg legger meg til;-)
  Du er modig som har flyttet til Berlin, det står det respekt av. At du trives og lager flere "Berlinere" er et godt tegn:-)
  Jeg lurer på om du har begynt å drømme på språket tysk enda? Ei bekjent av meg sa det: "Nå har jeg til og med begynt å drømme på norsk" (hun er nederlandsk):-)
  God fredag til deg og dine!
  Klem fra Hege

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hege! Så hyggelig med ny fast leser! :)

   Jeg vet ikke om jeg drømmer på tysk. Det har jeg faktisk ikke tenkt over. Prøvde å legge merke til det i natt, men jeg tror jeg drømmer på et universelt språk eller noe, for jeg klarer ikke å huske noen spesielle ord, selv om det ble snakket i drømmen. merkelig!

   God helg !

   Slett
 9. Jeg har vært i Tyskland og Berlin flere ganger, men tydeligvis ikke lenge nok til å merke noen store forskjeller fra Norge. Det du sier om utvalget, høfligheten og køene, kjenner jeg jo igjen, da. Min tyske venninne er nok hakket mer prisbevisst og energibevisst enn de fleste nordmenn, da. Jeg fikk virkelig høre det når jeg hadde glemt å skru av lyset på badet for n-te gang, for det var sløsing på energi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det stemmer. De fleste tyskere er mer bevisst på energi og slikt. Min mann er veldig på det der med å slukke alle lys som ikke brukes og i hvertfall ikke varme opp rom som vi ikke er så mye på :P

   Slett
 10. Haha :) du skriver så mange bra innlegg:) veldig gøy å lese bloggen din :) innom hver dag:) hvorfor bor dere i Berlin ? Mannen din er derfra? Hva jobber du med? Går jentene i barnehage der? Samme barnehager der som i Norge? Spennende å høre om et annet land :) lykke til m fødsel/:) venter i spenning på innlegg der babyen er på vei elker har kommet :) flott blogg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så hyggelig at du leser bloggen :)

   Vi flyttet hit for tre år siden fordi at mannen min ville ta mastergrad på et universitet her i Berlin. Han er født i Berlin ja. Jeg er mamma på fulltid jeg ;) Du kan lese mer om meg under "Jona" hvis du ser helt på toppen av forsiden, under headerbildet.

   Jentene går i barnehage ja, men ikke hver dag liksom. Og de blir sjeldent levert før kl 10, siden vi nyter tiden med dem hjemme :)
   Barnehagene er ikke så kjempe annerledes enn i Norge tror jeg. Men det finnes mange STORE barnehager med flere hundre barn her i Byen. I Norge er de fleste jo litt mindre.

   Tusen takk :)

   Slett
  2. Mamma på fulltid er en flott jobb :) og ikke minst den viktigste i hele verden :)og med tre små snart har du du nok endel å gjøre :)kos deg videre før babyen kommer :)

   Slett
 11. Jeg elsker Berlin! :-) Har dessverre vært der altfor lite, kun 2-3 dager i tre omganger. Kunne gjerne tenkt meg å bo der for en periode. Hvor i Berlin bor dere? Kan du kanskje skrive litt om bydelen dere bor i, eller din favorittbydel i Berlin? Hvis du ikke alt har gjort det, da, i så fall kan du gjerne poste en link :-)

  Hilsen Kari.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kari. Jeg har ikke skrevet om det nei, men jeg kunne jo kanskje skrevet litt om de bydelene vi har bodd i i Berln... Vet ikke om det blir med en gang da. Jeg liker å være grundig når jeg skriver slike innlegg, og det blir vel litt andre prioriteter fremover med ny baby :)

   Slett
 12. Tusen takk for dette innlegget!
  Je måtte smile heile tida!
  Det er altid rart å bo i utlandet.
  Den beste erfaringen jeg hadde under lesningen av boka "Gebrauchsanweisung für Norwegen" og "Gebrauchsanweisung für Deutschland".
  Bruksanvisningene forteller om ting utlendinger syns er rare med landet. Og jeg syntes at boka om Norge er skrevet veldig nøyaktig og passende. Under lesningen av boka om Tyskland ble jeg nesten sint fordi jeg følte meg veldig fornærmet. Det kunne jo ikke være sant. Vi Tyskere ER ikke sånn.
  Men slik er det jo. For oss er det helt normalt hvordan vi er. Men for alle de andre som har en annen kulturell bakgrunn er mange mange ting ganske rare.

  Mange ting, særlig i forhold til familieliv, kvinner og jobb og barn er det bedre å bo i Norge. Og jeg nyter det veldig i Norge at utvalget ikke er så stor. Avslappende er det liksom :-)
  Og de ting som ikke er så bra, de utgjør at jeg elsker Norge. Er det ikke det uperfekte som gjør noe elskeverdig?
  Beklager. Det var jo ikke spørsmål da.

  Hilsen
  Suse

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh de bøkene må jeg jo bare lese! Hørtes kjempemorsomt ut :)

   Slett
 13. Hei, Morsomt å lese din blogg..jeg har bodd i München i flere år og trivdes veeeeeeldig godt.....nyt livet og ta med de venner du får i et annet land....klem Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Siv :) Jeg har aldri vært i München. Gøy å høre fra lesere som også har bodd i Tyskland :)

   Slett
 14. Jeg er i Hamburg for øyeblikket, og elsker denne byen.

  Typiske tyske ting for meg er blant annet alsterwasser. Åh, hvorfor har vi ikke det i Norge, det er jo så mye bedre enn øl? Club Mate er også veldid tysk, og selv om jeg ikke vet om jeg synes det er godt, kan jeg crave det for det.

  Øl og fotball, gjerne i den kombinasjonen. Her i Hamburg er jo St. Pauli laget, og det merkes hver gang de har hjemmekamp.

  Også klarer jeg ikke å venne meg til det at man skal pakke først og så betale i butikkene, de har jo ikke lange rullebånd. Veldig merkelig, og jeg vet liksom ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg, med penger og halvpakkede varer.

  All økologisk mat, det kryr jo av økologiske butikker, I like it! (Har dilla på youghurten til AlNatura med jordbær og rabarbra, også synes jeg det er søtt at den selges i glass.) Ja, og at folk er mye flinkere til å ha med seg handlenett i butikkene, det liker jeg. Her har Norge noe å lære:)

  Typiske Hamburg-ting som jeg liker er franzbrötchen og Fritz-cola.

  Hohei, dette ble ganske langt! Takk for en fin blogg, forresten:) Schönes Wochenende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alsterwasser ja! :)
   Pakke før man betaler... gah det glemmer jeg fortsatt av og til, og folk blir dritsure.
   Økologiske butikker ja, det er bra. Vi har mange rett rundt hjørnet, og det er kjempe!
   Fritz cola er populært her også:) Fin helg til deg å!

   Slett
 15. Hoho, som tidligere utvekslingsstudent til Berlin kan du tro jeg kjente meg igjen i dette. Jeg har også gjort kø-brøleren, gjør det aldri igjen. Og jeg lærte at man ser forskjell på fastboende og turister ved at de fastboende alltid ser ned for å unngå hundebæsj. Det stemte ganske bra for de i Friedrichshain, i hvert fall ;) Forresten syntes jeg det var veldig rart å skrive meg inn i byen, gjør man fortsatt det på nærmeste rådhus?

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha! Sant det. De fastboende har som jeg sa -en innebygd radar for å unngå hundebæsj :P I starten var jeg skikkelig irritert da jeg gikk rundt og følte det var det eneste jeg tenkte på -å ikke trø i bæsj. Men så ble det en vanesak og nå tenker jeg ikke over det lenger. Men så når vi får besøk blir problemet plutselig tydelig igjen, for da trør alltid gjestene i bæsj flere ganger om dagen :P

   Ja man må fortsatt skrive seg inn i byen. Man må faktisk melde seg og skrive seg inn i den bydelen man bor i såvidt jeg husker. Holder ikke med å bare skrive seg inn hvor som helst i Berlin liksom. Ordnung! :P

   Slett
 16. Jeg var mye i Berlin før - på 90-tallet, bodde der i kortere perioder og reiste mye dit. Gjorde masteroppgaven min om politisk debatt i Brandenburg rundt die Wende - så jeg reiste mye på kryss og tvers, øst-vest. Den gangen. Pluss at jeg hadde et halvt år i München litt tidligere. Jeg kjenner igjen mye av det du skriver -selv om jeg ikke har noe greie på de ulike pølsene! Den gigantiske offentlige nesepussingen for eksempel.
  Som flere har nevnt, så tenker jeg også på den veldig innarbeidede økologi-miljø-spare strøm-resirkulere-tankegangen som noe jeg kjenner til fra Tyskland.
  Og så var det alltid flere mennesker som gjorde jobber som blir gjort av automater eller lignende i Norge. For eksempel do-damene som tar i mot småpengene for å gå på offentlig toalett, fyller på papir og vasker. Eller t-bane-vaktene som står og ser om perrongen er klar og snakker i høytaleren. Der og da. Er det fortsatt sånn?
  Og så vil jeg nevne nystekte Brezeln kjøpt på gata - deilig!
  Berlin opplevde jeg alltid som så spennende og levende.
  Ha en fin Berlindag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er fortsatt dodamer og perrongarbeidere (på S-bahn toget i allefall) i Berlin :)
   Brezeln ja -DET er urtysk! <3

   Slett
 17. Haha for et herlig innlegg! Jeg flyttet nylig til London, og merker mange forsjeller, spesielt det med å kikke på folk på trikken! Og så er det helt uakseptablet å ikke holde døra for de bak deg, selv om de er så langt bak at du må vente en stund - døra skal holdes!
  Jeg synes det er så spennende å høre om nye steder og folk som bor der, skriv gjerne mer! =D

  SvarSlett
 18. Å, som jeg kjenner meg igjen!! Det med snytinga i offentligheten (æsj og dobbeltæsj!!) Og suragurker og hundebæsj. Og jeg ble gal av at de ikke tok VISA i matbutikkene...

  Det med hilsinga er en vane vi burde ta med oss hit til Norge. Jeg har begynt å hilse på alle i heisen på jobb, også de som ikke jobber i mitt firma. Alle blir overrasket. Men så smiler de:)

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...