9. jul. 2013

16 Sukkerfri Barnebursdag

Sukkerfri barnebursdag -et eksperiment...I går feiret Storejenta bursdagen sin sammen med Lillesøster og tre venninner fra barnehagen. Jentene ble med den stolte bursdagsjenta hjem etter barnehagen, og selskapet ble holdt i bakgården vår. 

Dette er første gangen vi har holdt ordentlig barneselskap uten foreldrene til gjestene tilstede. Jeg var rimelig svett i panna rett før gjestene ankom fordi jeg var litt smånervøs for at det skulle bli ragnarok lignende tilstander med brølende småjenter, brennende himmel, flygende dukkehoder og meg i et hjørne med hendene over hodet. Ja, jeg er jo alltid så positiv må vite...

Uansett, det gikk overraskende bra. Barna lekte og koste seg, ingen ble livstruende skadet og det ble kun noen få trassepisoder. (Lillesøster)
Kaken forsvant fort! Neste gang lager jeg mer så jeg kan ha noe for meg selv...


Maten valgte jeg å ha sukkerfri denne gangen. Jeg vet ikke om det var null sukker som gjorde utslaget, men det var i allefall den mest avslappede barnebursdagen jeg har vært i til nå. Kanskje det bare var flaks. Hvem vet.  Her er i allefall noe av maten jeg laget, i tilfelle du har lyst til å teste ut selv:
Til deigen:
60 gram kokosmel (ikke kokosraspel, men finmalt kokosmel)
6 ss mørkt kakaopulver
6 store egg
1dl helmelk
100 gram sukrin
10 dråper stevia (jeg brukte stevia med vaniljesmak)
En knivsodd salt
1ts natron/bakepulver1/2 vaniljestang (kan sløyfes)

Topping:
ca 4-5 store jordbær i skiver.
50 gram mørk sjokolade. (jeg bruktes sukkerfri)
Fremgangsmåte:
1. Kle en 30cm (diameter) kakeform med bakepapir. 
2. Sett ovnen på 175 grader
3. Ha kokosmel, kakao, natron, vanilje og salt i en bolle og bland

4. Pisk eggene sammen med melk, stevia og sukrin i en større bolle.
5. Bland det tørre i det våte ved å ha i litt og litt og rør godt i mellom med elektrisk visp.
6. Hell røren i kakeformen og stek i midten av ovnen i 20-30 min. (min tok 30 min å steke) Avkjøles før pynting. 

7. Smelt sjokolade i vannbad. Jeg hadde en ts kokosolje i for å gjøre sjokoladen lettere å helle. 
8. Kutt opp jordbær i skiver.
9. Ha et tynt lag sjokolade på kaken for å "lime" jordbærskivene fast med. Hell litt sjokolade på toppen av bærene. Godt med pisket krem og en kopp kaffe til!

Jeg elsker kiwi og det gjør jentene våre også. Jeg kom over denne idéen for en god stund siden på en pinterestside, og tenkte at det måtte være perfekt godis på sommeren. Kiwi-pops er superenkle å lage, og smaker friskt og søtt. 

Du trenger:
(til 6-8 kiwi-pops)

- 2 kiwi skrelt og kuttet i 3-4 tykke skiver.
- 70 gram mørk sjokolade (jeg brukte sukkerfri 70%) 
-evt 1 tskje kokosolje 

6-8 små pinner til å sette kiwien på. Jeg brukte slikkepinner -pinner  i plast.
Her kan man sikkert også bruke tannpirker eller kakegafler. Cluet er at det må være tynn spiss, slik at den passer inn i kiwiskivene uten å ødelegge dem.
Fremgangsmåte:
1. Skrell og kutt kiwi i skiver. Stikk en pinne inn i midten av hver skive og legg på bakepapir på en tallerken og ha i frysen i ca 2timer
2. Når det har gått et par timer smelter du sjokolade og kokosolje i vannbad.
3. Ta kiwiskivene ut av frysen og dypp i sjokoladen. Jeg brukte en t-skje til å smøre sjokoladen utover for å få et jevnt lag. 
4. Legg kiwien på bakepapirkledd tallerken igjen, og inn i frysen i ca 20 min til sjokoladen blir helt hard. 
5. Ta ut af frysen og server umiddelbart eller la dem stå i kjøleskapet i et kvarter slik at kiwien får en litt mykere kosistens. (De kan ikke oppbevares lenge i kjøleskap før de blir vanskelige å håndtere.)

Spises ute i solen. Digg!


Andre ting vi hadde på menyen var bla. disse morsomme fruktfjesene:
Snackskringler, blå plommer og minipizzaer av grovbrødpita ble også fortært i løpet av ettermiddagen. Sistnevnte fikk jeg ikke engang knipset bilder av før de var borte. Anbefales på det sterkeste både til bursdag og i hverdagen når man ikke har tid/gidd til å lage pizzadeig!


Storejenta var kjempefornøyd med bursdagen sin, og jeg satser definitivt på sukkerfri bursdag neste gang også. 

Har du noen gode tips til sukkerfrie sommersnacks?
Del gjerne dine beste tips i kommentarfeltet eller legg ut et bilde på instagram og merk det @mammalivet så jeg kan se! Jeg setter alltid pris på inspirasjon til digg mat! Håper dere har en deilige sommerdag der dere er. Vi feirer enda en  bursdag i dag vi! 
Denne gangen er det verdens beste mann som er bursdagsbarn ;) 16 kommentarer:

 1. Dette så jo fantastisk godt ut :-)

  SvarSlett
 2. Gratulerer med fireåring! Jeg har vært litt redd for å bli den kjipe mammaen som ikke har kake og godteri i bursdager, men da eldste feiret for litt siden var det fruktspydene som gikk først. Hadde laget kake og muffins i tillegg, men de sleiket bare av glasuren (for å få blå tunge ;)), så det dropper jeg neste gang. Kiwipops så skikkelig kult ut! Det skal vi prøve neste gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiwipops var poppis her ja :) Går fint an å ha godis og kake minus sukker :D

   Slett
 3. Så kjempe godt ut - tror jammen vi må teste ut den kaken :P

  SvarSlett
 4. Hei Jona! jeg ville bare si at jeg har fulgt bloggen din i noen måneder nå, og jeg har blitt skikkelig inspirert - både fordi du skriver veldig bra, men også mtp temaene du tar opp. Jeg er for tiden gravid med mitt første barn og føler allerede at jeg er bedre forberedt pga deg og noen andre mammabloggere :-) Nå har jeg nettopp bestemt meg for å begynne å blogge igjen selv også. Takk for inspirasjon og for at du tar deg tid til å blogge nesten hver dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Lisa, så utrolig hyggelig!! Og grattis med mageboer :)

   Slett
 5. hahahahah Endelig kan jeg be deg ta deg en Berlinerbolle :D Megapyse!
  Ragnarok med tre gjester????? og det er snakk om jenter på tre/fire år.
  Vanlig barnebursdag er 24 hypergira 7/8 åringer- med eller uten sukker, det spiller ingen rolle, de er høye på bursdag og det er det jo flott at de er.
  Hvert barn har bursdag en gang i året, og da synes nå jeg at det er vår plikt som forelder å takle både rot, støy og eventuelt grining.
  Jeg tillater meg også et slag under beltestedet denne gangen,du tåler det nok ;), i innlegget hvor du "kritiserer" gamle foreldre og sier at det er bedre å være ung som deg, for da orker man mer.............
  I min vennekrets med "oldis foreldre" så er det skikkelige barnefester og de tåler/takler det veeldig bra :)
  Nyt Berlinerbolla, med mye sukker og syltetøy Jona :)
  Varm klem
  Lene

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk du... Ironi er cluet. Sommerferie = få barn.
   Og berlinerboller er ikke lavkarbo. ;)

   Slett
  2. Hahahahaha, nå ler jeg så jeg triller. Virker som om anonym virkelig har veentet på sin sjanse for et skikkelig ballepunch! Det var dagens:-) takk for tips fine Jona!

   Slett
  3. Jona er beste blogger ever!!! . La være og lese her om det jona skriver ikke passer deg :) Gratulerer med 4 åringen din Jona <3

   Slett
  4. så sant så sant Loppen :)
   Jeg har spøkefullt "truet" Jona med den bolla flere ganger, men du må ikke ta alt så bokstavelig, og tro det verste med en gang ;), gjelder deg over her også.
   Med vennlig hilsen
   Lene

   Slett
 6. Takk for tips, har en som blir 3år om litt under 2 uker :) Det så kjempe godt ut, så bra alt gikk bra :) Gratulerer med 4åring i hus Jona :)

  SvarSlett
 7. Så flotte ting du har lagd. Masse vi skal prøve ut her ja.
  Når minsten ble to år i juni lagde jeg frukt fat med alt mulig "rart" av frukt og bær,og det ble borte på et blunk. Ingen som rørte muffinsene her.
  Sommersnacks her i huset er alla jona i år faktisk, med is og smoodi. Alle synes det er supergodt...
  Håper små og store bursdagsbarn har hatt en fin feiring,
  Hilsen renata

  SvarSlett
 8. Kiwipops så utrolig godt ut:) Takk for fine tips! Synes bloggen din er kjempe inspirerende.

  SvarSlett
 9. Takk for supre bursdagstips! Synes det var lurt å bare invitere noen få gjester, i den alderen er det faktisk ikke så greit å være bursdagsbarn og ha hele barnehagen med hjem! Det blir for mange til at alle kan leke sammen, og det er typisk at jubilanten får en vanskelig "jobb" med å følge med på hva som skjer overalt og med lekene og gavene hennes... Med et par-tre gode venner kan hun heller slappe av og riktig nyte selskapet sitt, og foreldrene får også i større grad fokusert på hovedpersonen (og ikke 14 andre hjelpetrengende gjester). Jeg tør påstå at de som inviterer 24 unger i barnebursdagen (som nevnt over her) ikke tenker på bursdagsbarnets beste, bare på å framstå som tøff/kul overfor andre voksne. Teit!

  SvarSlett
 10. Vi prøvde Kiwi pops i går. Det var en hit hos begge våre. Minstemann (3år) likte dem best uten sjokolade. Det er jo genialt med små barn som får tenner (uten sjokolade), som regel har vi laget smoothie og fryst det ned i Tupperware sine isformer. Men å bare dele opp en kiwi å stappe en pinne inni, er jo hakket enklere...... Tenkte å prøve oss på samme prinsipp med Mango, det må jo smake super godt :)

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...