4. mars 2013

16 Kjerringråd for igangsetting av fødsel: Farlig eller uskyldig tidsfordriv?

Er det farlig eller helt greit å prøve å "lure ut babyen?" Dere som har vært gravide vet hva jeg snakker om. Kjerringrådene. Det finnes haugevis av dem, og noen av dem rarere enn andre. Jeg har laget en liste over de vanligste, og noen av de litt mer uvanlige kjerringrådene. 
Har kanel virkelig effekt på livmoren?De 10 vanligste rådene:
tyskertøsa's kommentarer i kursiv...

1. Hopp i høyet
Fordi kvinnens klimaks kan sette i gang riene, og fordi mannens svømmere inneholder prostaglandiner, som er det samme virkestoffet som det som brukes (i syntetisk form) til igangsetting av fødsel på sykehus.  Eneste haken er: man må ha seg 3 ganger om dagen for at mengden prostaglandiner skal bli tilstrekkelig for å ha effekt...

-okay, denne virker jo sannsylig siden til og med Rikshospitalet anbefaler dette, og det blir slengt rundt med fremmedord her, og dessuten så er dette det mest vanlige rådet som jordmødre gir. Men helt ærlig...hvor mange har ork til å svinge seg mellom laknene 3 ganger om dagen når man er 9 måneder på vei når man heller kan bruke tiden på å spise kake? 

Orker man 3 runder pr dag? 

2. Gå i trapper
Fordi den vekslende svingingen av hoftene visstnok skal starte rier.
-nei, vettu hva. Dette prøvde jeg faktisk MENS jeg hadde rier med Storesøster og det hjalp ikke, så jeg tviler sterkt på at det kan starte noe. 

3. Vaske gulv på alle fire

Fordi at vaskemidler er riestimulerende eller hva??
Denne må det da være en mann som har funnet på. Hvorfor på alle fire? I have no clue, men det høres himla slitsomt ut. Lar heller vaskehjelpen ta det. Mens jeg ser på. Og spiser kake. Og snakker om hvor slitsomt det er å være meg. Fordi det setter han så pris på.


4. Vaske vinduer
Men hva er det med all vaskingen ?? Er det mulig at disse vaske-rådene har oppstått fordi at mange redebyggende mega-gravide damer tilfeldigvis holdt på med huskvask den dagen de fikk rier? 

-Vindusvask er så lite hensiktsmessig når man har to småtroll i hus at det bare ville provosert et hormonellt følelsesutbrudd og tårer når rutene ti minutter senere blir tilklisset av vaniljeyoghurt og busemenn.
5. Stimulering av brystvortene
(uffda..lurer på hvaslags folk den overskriften vil sende til bloggen min..jaja)
Denne begrunnes med at stimulering av brystvortene til kvinnen, forårsaker et utbrudd av  oxytocin-hormoner i kroppen, som igjen er rie-stimulerende.

-Denne blir faktisk anbefalt av jordmødre under fødselen, hvis riene skulle dabbe av. Men så er det igjen mange som advarer mot å gjøre dette for å starte fødsel, for det skal kunne forårsake styrtfødsel og helt hinsides sterke rier... Jeg tror absolutt dette rådet har noe for seg, men styrtfødsel er det ikke alle som er så hypp på kanskje...

6. Lakserolje
Samme som over. Lakserolje får visst (SINNSYKT) fart på tarmene  -og tarmene skal igjen få fart på livmoren. 
-det er mange som sverger til denne. Har hørt og lest utallige historier hvor mor tok litt lakserolje og noen timer senere var babyen i armene hennes. Men seriøst.. lakserolje...? Det høres så dramatisk, ubehagelig og ikke minst, ehm -grisete ut... Dessuten så advarer også mange mot dette rådet siden det visstnok kan føre til styrtfødsel, diare, altfor sterke og tette rier og avføring hos forsteret. Jeg ville ikke gjort dette! 

7. Spis sterk mat
Fordi at sterkt krydder kan påvirke livmoren? Eller kanskje heller påvirke tarmene, som igjen..ja, you get the idea...

-tjah...hvis du uansettt liker tandoorien din grævla sterk, så ser jeg ingen grunn til å unngå å spise det... syns denne virker uskyldig. Så lenge du ikke sitter og knasker grønn chili bare på pur F liksom. 
Litt ekstra spice i curryen i kveld..?

8. Drikk et glass rødvin
Fordi at vin har en avslappende effekt, og fødselen gjerne starter når man er avslappet/ sover godt...
Dette er sånn typisk bestemor-råd føler jeg. Et råd fra den tiden hvor ingen hisset seg opp over en røykende, rødvinsdrikkende høygravid dame på grillfest.
Seriøst? Hvorfor hive nedpå et glass nå plutselig, når man har vært avholds i 9 måneder? Babyen tar vel like mye skade av det nå som før termin?


9. Kanel
Fordi at kanel visstnok skal kunne provosere til sammentrekninger i livmoren.

Denne hadde jeg faktisk aldri tatt seriøst før vi flyttet til Tyskland, men da jeg var gravid med Lillesøster fikk jeg streng beskjed av jordmor om å UNNGÅ kanel og da spesielt kanel-te helt fram til jeg var kommet til termin. Så da drakk jeg selvfølgelig ekstra mye kanel-te da jeg var på overtid da. Litt fordi at det er veldig godt. Mest fordi jeg var desperat...


10. Heftig gåtur
Fordi at ? Noen forslag til hvorfor? Fordi at ungen blir lei av vaggingen og vil ut? Fordi at kroppen produserer endorfiner når vi er fysisk aktive og at det igjen kan medføre at fødsel starter? Jeg er ikke helt sikker på grunnen, men dette er også et veldig typisk råd jeg har hørt hundrevis av ganger.
-Jeg sier bare en ting til dem som anbefaler meg denne: prøv DU å gå deg en "heftig" gåtur med et babyhode som presser på diverse nerver, godt skrudd ned i bekkenet ditt. AU!


De "alternatvie" rådene:

Akupunktur/akupressur:
Det hevdes at enkelte punkter kan stimulere kroppen til å gå i fødsel. Det er også mange jordmørdre som anbefaler fødselsforberedende akupunktur, for å mykne opp livmorhalsen i ukene før fødsel starter, slik at fødselen går raskere og enklere. 

-dette er kanskje det rådet jeg har mest tro på. I sist svangerskap fikk jeg både forberedende nåler den siste måneden  og så igangsettende nåler 4 dager over termin, og riene startet samme dag. Fødselen gikk utrolig raskt og greit. Derfor kjører jeg på med masse akupunktur denne gangen også. Og hvis jeg går over tiden skal vi ikke se bort i fra at vi prøver igangsettende nåler igjen...
Akupressur prøvde jeg ikke, men det skal visst kunne ha lignende effekt.

Har du prøvd akupressur?Sove seg til rier:
Dette rådet har jeg hørt at jordmødre gir til damer som er på overtid og kanskje har "prøvd alt" av kjerringråd ikludert vasking, hopping i trapper osv. Søvn skal visst virke "inviterende" på rier hvis kroppen er klar. Sov så mye som mulig, og riene kommer!
-dette er jo mye mer fristende å prøve enn all vaskingen og gåingen... og så syns jeg det virker mer logisk at riene går i gang når man er avslappet. De fleste fødsler starter jo på kvelden/natten når en har lagt seg, så denne tror jeg faktisk ikke er så dum...Rie-mat: 
Jepp, det finnes en haug av oppskrifter på "riestimulerende" mat. Bare google Fødepizza og Riekake, (ugh...så digg....) så dukker det opp haugevis av oppskrifter. Enten det er lakserende effekt eller bare hvitløkens magiske krefter som skal være triggeren i disse...så er det mange som tror på at det virker.
-pizza er jo digg uansett, så hvis du føler for å hive på litt ekstra hvitløk, why not... Men "lakserende riekake" var liksom ikke så fristende for meg...


Skal det være litt riekake?Rie-cocktail: 
You heard me... Rie-cocktail eller "Wehencocktail" på tysk, er noe som faktisk blir brukt (uoffisielt) av jordmødre og gitt til kvinner på overtid for å unngå medikamentell igangsetting her i Tyskland. Til og med min ganske så strenge jordmor nevnte denne i sist svangerskap... Cocktailen inneholder bla aprikosnektar, et par cl vin eller vodka (!!) mandelmos og en ss lakserolje.  Jeg takket nei.
-alkohol OG lakserolje i salig forening? Jeg står over...


Så, hva tenker dere egentlig om dette med kjerringråd? 

Det finnes dem som mener at det å prøve å fremprovosere fødsel, uansett på hvilken måte, er uheldig eller rett og slett farlig for babyen. De mener at babyen trenger de siste ukene/dagene i livmoren like mye som den har trengt alle månedene frem til nå. Det å provosere frem fødsel, om enn bare noen dager før den ville startet av seg selv, er "slemt" mot babyen. Den bør få bli i mors liv så lenge den trenger det, og vi bør respektere kroppen vår. 

Det finnes faktisk forskning på dette området som tilsier at det er babyen som sier ifra til livmoren når det er på tide å sette igang rier når barnet er modent nok til å trives utenfor magen. Når babyens lunger er helt modne for å puste på egenhånd, så produserer de visstnok et protein som blir sklit ut i fostervannet, som igjen stimulerer livmoren til å trekke seg sammen. Les mer om dette her.
Det blir faktisk sagt at babyen kan ha økt risiko for komplikasjoner hvis den blir "kastet ut" før den er klar for å komme av seg selv, uansett om man er innenfor de magiske 37 ukene. Er dette noe vi bør ta sjangsen på da?


På andre siden argumenteres det ofte for at "kroppen går ikke i gang før den er klar uansett" og at kjerringrådene kun vil fungere på en helt fødeklar kropp, og at babyen derfor ikke tar skade av kjerringrådene.

Jeg er usikker på hva jeg mener om alt dette, men en ting er jeg hvertfall klar på, og det er at jeg ikke syns det er så greit å drive å herje med aggressive igangsettings-kjerringråd som f.eks lakserolje osv i tiden FØR man er kommet til termin. Et svangerskap er ment å vare i 40-42 uker, og det syns jeg vi skal respektere. Men jeg innrømmer at jeg har drukket en liiten kopp kanel-te i dag da...


Hva synes du om kjerringråd for å sette i gang fødsel?
Er det farlig, eller helt greit å prøve å fremskynde fødselen? I såfall: når er det greit å begynne å prøve?


Er kjerringrådene bare myter, eller tror du på dem? Har noen av dem funket for deg?


16 kommentarer:

 1. Det finnes jo så utrolig mange slike råd, det viser du jo til her, og jeg tror vel egentlig ikke at dette er noe man skal gå for. Om man prøver for mange av disse rådene så er jeg ganske sikker på at man kan ende opp med en stresset baby i magen, og det liker vi jo ikke. Det er klart at noen av rådene er helt ufarlige, men som du sier her så tror jeg den lille kommer når han/hun er klar, så man får vel bare smøre seg med tålmodighet :) Enklere sagt enn gjort... I know!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg tenker litt det samme, at det er fare for at babyen blir stresset hvis man tar helt av med kjerringrådene. Og at man sliter seg selv helt ut før fødsel!
   Jeg tar en dag om gangen for tiden jeg... og drikker litt kanelte hvis jeg får lyst på ;)

   Slett
 2. Jeg synes de som tar dette så langt man kan med masse kanel og lakserolje (!!) allerede i uke 37 er litt sånn.. nja, nei jeg skal ikke snakke stygt om folk, men det der med å respektere babyen og når DEN vil komme synes jeg man skal høre på, iallefall til man når termin. Jeg gikk aldri over tiden, men de siste ukene før jeg fødte gjorde jeg ingenting for å sette igang noe. Vi hoppa i halmen noen timer før riene mine startet, men jeg tror også det er noe i at ingen av disse fødetipsene fungerer om ikke kroppen allerede er fødeklar! Men det med lakserolje synes jeg er ekkelt og egoistisk, vin kan jo virke tvilsomt men ett glass er jo ikke farlig (finnes jo leger som anbefaler ett glass i uka for gravide..) så den er ikke fullt så gal..

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg i at man bør vente minst til termin før man kjører på med aggressive tiltak. Jeg forstår til en viss grad at man blir desperat på overtid. Jeg gikk jo selv 4 dager over med Lillesøster, og da var jeg veldig redd for å måtte bli satt i gang med drypp og slikt på sykehus og evt. videre inngrep som avledning av det, så da ba jeg jordmor gi meg igangsettende akupunktur. Det funket jo, og jeg hadde en 100% naturlig fødsel uten inngrep, så da kjører vi kanskje på med igangsettingsnåler igjen hvis jeg går på overtid...

   Jeg vet ikke med den vinen altså. Har jo vært så mye kampanjer i Norge i de siste årene om at selv et glass er skadelig osv. Jeg holder meg unna alkohol for sikkerhetsskyld.

   Slett
 3. Jeg har jo fortalt om min fødsel nummer to før så skal ikke gjenta den, men da tok jeg altså lakserolje... det gikk fort! Da var jeg på overtidsdag 9 og skikkelig lei! Det var min drømmefødsel :) Med nummer 1 spiste jeg rømmegrøt kvelden før han ble født. Tung kost skal visst gi klarsignal til kroppen om at nå har den lagerene fulle for en fødsel.. med nummer tre tror jeg det var sjalusi over at naboen fødte som satte min fødsel i gang.. hehe Men jeg tror det er mer tilfeldig om det virker eller ei. Babyen kommer nok ikke før den er klar uansett! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner du var drittlei da! Vet ikke hva jeg hadde gjort hvis jeg gikk 9 dager over... men jeg syns lakserolje virker veldig skummelt. Det med at det kan påvirke tarmene til babyen er jo virkelig skummelt. Mekonium i fostervannet er jo veldig dumt. Men jeg vet ikke om det er sant at lakserolje kan forårsake at babyen bæsjer i fostervannet.

   Tung kost, den var interessant! Jeg spiste nemlig et GIGANTSK måtid rett før fødselen startet med Lillesøster...

   Slett
  2. Jeg må få legge til at jeg ikke anbefaler noen å gjøre det, og helt ærlig så tror jeg ikke den oljen gjorde noen forskjell på fødselen min :)Magen var like mye i ulage på både nr 1 og nr 2 og jeg tror nr 2 hadde kommet den dagen helt avhengig av hva jeg inntok den kvelden i forveien. Fostervannet var i alle fall helt rent, men er jo som du sier skummelt når man ikke vet hvordan det kan påvirke babyen! Jeg håper du slipper å vente så lenge til lillebror kommer :)

   Slett
 4. Tihi, hadde nok stått over den cocktailen jeg også, selv om jeg var ekstremt utålmodig! Jeg trådde ergometersykkel så fort jeg klarte, riene starter noen timer etter. Men om det var syklingen som gjorde det er høyst usikkert:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å hjelpes! Sykkel hehe! Kanskje jeg må rusle over på treningssenteret en tur og skremme de andre kundene...?

   Slett
 5. Gikk selv på overtid i to uker, og måtte settes i gang. Så du kan jo stole på at jeg fikk nok av tid til å prøve alt av kjerringråd. Enig med deg i mye av kommentarene dine. Det er ikke akkurat så lurt å gjøre noe som kan skade deg selv eller babyen! I ettertid skulle jeg ønske jeg hadde prøvd akupuktur, for det har jeg hørt veldig mye bra om. Ellers har jeg lite tro på det aller meste av tips der. Hadde jeg vært deg, så hadde jeg holdt meg til akupunktur og sove-tipset. Og kake. Kake er alltid bra. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. TO uker..respect altså. Jeg tror jeg hadde havnet på lukket avdeling da. Begynner jo allerede å bli litt utålmodig her, og 4 dager på overtid med Lillesøster gjorde meg jo HELT ko-ko :P

   Ja jeg holder meg til nåler, soving, kake og litt kanelte ;) Er jo så godt å endelig "få lov" til å nye kanelsmaken igjen :P

   Slett
 6. Jeg fikk ved to av tre fødsler (jeg gikk på overtidi 8, 10 og 12 dager) massage og akupunktur fra jordmora. Og det satt i gang fødslen nesten med en gang.
  Men som jeg føler nå, var ikke babyen "problemet" men jeg sjøl som var redd for hav som skal skje. Jeg var egentlig den som ikke var klar.

  Men for å si det sånn: vi må bestemme selv hva vi prøver fordi vi må jo klare å takkle det som kommer. F.eks. etter lakseolje.
  Og som sagt før: Babyer kommer heldigvis for det meste når de er klare!

  Jeg er veldig spent med din hjemmefødsel, hadde jo to jeg også.

  Hilsen
  Suse

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ligger nok noe i det der med at mamma må være klar også. Jeg føler meg jo "klar" sånn fysisk sett, og jeg er ikke redd for fødselen. Men jeg har enda ikke helt kommet til det punktet hvor jeg er DESPERAT etter babyen min. Det husker jeg fra begge fødslene mine, at jeg måtte komme til DET punktet og helst knekke sammen og la tårene sprute og si "jeg VIL føde NÅ" til meg selv... Få timer senere fikk jeg rier. :P

   Slett
 7. Tror nok at mye bare er myter.. Selv prøvde jeg trapper med første mann, gikk 5 trappetrinn og holdt på å dø, så da gadd jeg ikke det. Han kom en uke før termin, og gjorde ingenting for å sette i gang fødselen. Med andremann hadde meg og mannen sengekos på kvelden og riene startet 2 om natten, og dagen etter ble han født, 5 dager før termin. Om det var sexen eller om ungen bare var klar for å komme får jeg nok aldri vite :)

  Dette med lakserolje syntes jeg virker skremmende, hva så om det funker da? Skal man liksom ligge å presse ut en unge samtidig som man har diaré? Nei takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror kanskje at samleie kan ha en viss effekt pga oxytocin og endorfiner som flyter rundt i kvinnens kropp etterpå. Pluss svømmerne's effekt på livmorhalsen, som jeg nevnte i innlegget... :P Kanskje det var den sengekosen som gjorde susen? hvem vet ;)

   Ja jeg er helt enig, lakserolje virker skummelt.

   Slett
 8. En av jordmødrene mine foreslo å drikke opp til 3 glass vin, men ikke mer, helt i starten når fødslen begynner! For da er en så mye mer avslappet når ting kommer i gang! Nå er ikke jeg en som er totalt i mot alkohol igjennom svangerskapet (jeg mener ett glass eller to i løpet av svangerskap), men det er da det siste jeg kunne tenkt meg i det øyeblikket.

  Jeg tror også mest på akupunktur. Jeg hadde det med begge mine, og føler at det hjalp til at de kom rett før termin. Og så drakk jeg masse rasberry leaf tea.

  Kanel spiste jeg hver dag (ikke i store mengder) i hele siste svangerskap og han kom bare en uke tidlig så det hadde ingen virkning.


  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...