17. apr. 2013

19 Det nyfødte barnets hemmelige språk

 
Hva om nyfødte babyer kunne snakke? Operasangerinnen Priscilla Dunstan mener at de kan  nettopp det! Hun oppdaget et universelt nyfødtspråk som kan hjelpe foreldre å møte barnets behov før det begynner å gråte. En må bare vite hva  en skal høre etter.

Som de fleste foreldre vet, har et nyfødt barn en rekke primitive bevegelser som ikke er viljesyrte. Disse kalles nyfødtreflekser. Eksempler på nyfødtreflekser er f.eks sugerefleks, griperefleks (barnet griper automatisk rundt fingeren din) og gårefleksen (babyen lager gåbevegelser når den blir holdt oppreist og føttene får kontakt med et fast underlag). De fleste av nyfødtrefleksene forsvinner gradvis i løpet av det første leveåret og blir erstattet av viljestyrte bevegelser.

Det som ikke like mange foreldre er klar over, er at det (i følge Dunstan) også finnes vokale nyfødtreflekser. Altså, bestemte lyder som nyfødte lager med stemmen, som kan fortelle oss noe om behovene deres. 

For fjorten år siden, ble australske Priscilla Dunstan, en operasangerinne, mor for første gang. Priscilla har en medfødt gave: Da hun var barn, kunne hun spille Mozart etter å kun ha hørt stykket en eneste gang. Hun har det som kalles absolutt gehør.
Etter kort tid med den nyfødte sønnen sin, begynte Priscilla å gjenkjenne et mønster i lydene han laget. Mønsteret bestod av fem faste lyder som babyen laget før  han begynte å gråte. 

Etterhvert fastslo hun at at hver av lydene hadde en egen betydning. Babyen gav uttrykk for visse behov som f.eks sult, trøtthet eller at han måtte rape. Hun innså at babyen hennes "snakket" til henne på et vis, og at gråten først satte inn etter at babyen allerede hadde varslet om behovet sitt igjennom en eller flere de fem små "ordene". 

Lydene som Priscillas sønn laget var disse:
Forstår du hva lydene betyr?
Illustrasjonen er lånt fra DLB sin facebookside

Ved å tolke sønnens fem vokale nyfødtreflekser, kunne Priscilla nå møte hans behov før  han begynte å gråte, noe som igjen gjorde at babyen trivdes bedre og det ble enklere for henne å takle hverdagen som nybakt mor.

Priscilla var så fascinert og overbevist av det hun hadde oppdaget, at hun brukte de neste årene på å utforske dette fenomenet. Hun snakket med tusenvis av mødre og babyer fra hele verden og fant ut at samtlige nyfødte babyer laget nøyaktig de fem samme  igjenkjennbare lydene som hennes sønn hadde gjort. Hun hadde oppdaget et universellt "nyfødtspråk."

Hun bestemte seg for at dette var noe hun måtte dele, og begynte informere andre foreldre om det hun kaller DBL eller Dunstan Baby Language via youtube og andre sosiale medier. Priscilla lærte foreldre å tolke vokalrefleksene til  de nyfødte babyene, og det fungerte. Foreldrene slapp å gjette seg fram til hvorfor barnet var urolig, og ungikk dermed å bruke tid og krefter på å gå igjennom hele "sjekklista" før de fant ut hva det var barnet trengte. Babyene fikk behovene sine dekket mye raskere enn før, og gråt derfor merkbart mindre. 

Nå har DBL blitt en skikkelig buissness, med opplærings-apper og videoer til salgs. Men heldigvis er opplegget så enkelt at man ikke nødvendigvis trenger å bruke penger på å lære det.

Første gangen jeg hørte om DBL var faktisk via The Oprah Winfrey show, kort tid etter at vi fikk vårt andre barn. Jeg var skeptisk, og syns dette hørtes litt for mye ut som en drømmefasit. 
Men så tok jeg en titt på opplæringsvideoene til Dunstan, og begynte å lytte til babyen min.  

Jeg ble sjokkert når jeg la merke til at babyen min laget nøyaktig de lydene som ble vist i videoen. Kunne det virkelig stemme? Hadde babyer alltid hatt et hemmelig språk som vi, inntil nå, ikke hadde lagt merke til?

Smått og smått lærte jeg å tolke de små lydene som datteren min laget, og ofte klarte jeg å møte hennes behov umiddelbart, før hun trengte å begynne å gråte.

Selvfølgelig skjedde det fortsatt i blandt at jeg ikke klarte å roe datteren min, og hun gråt noen ganger mye og lenge da hun hadde vondt i magen. Men så hevdet jo ikke Dunstan at hun hadde funnet en mirakelkur mot spedbarnskolikk, men heller en slags veiledende guide til å tolke babyenes, vokale reflekser. 

Nå har vi nettopp fått vårt tredje barn, og igjen måtte jeg sette meg ned og se på DLB videoene og spisse ørene for å virkelig høre etter hva det var babyen min fortalte meg.

Jeg har opplevd at DLB veldig ofte hjelper meg å roe babyen min før han begynner å gråte. Ignorerer jeg disse fem små lydene, ender det alltid med hyl:

"Eh" betyr "jeg må rape"
"Neh" betyr jeg er sulten.
 (Mine barn høres mer ut som de sier "Ngaa". Cluet er at jeg er sulten-lyden begynner på N)
"Heh" betyr jeg er ukomfortabel. Kanskje er barnet for varmt/kaldt eller ligger i en vond posisjon.
"Eairh" (På norsk ville jeg skrevet "Æerrrr" -med skrolle-R!) betyr luft/smerter i magen eller jeg må på do. 
"Owh" Betyr "Jeg er trøtt".

Kan nyfødte babyer virkelig "snakke"?
Illustrasjonen er lånt fra DLB sin facebookside


Jeg anbefaler dem som er blivende eller nybakte foreldre å ta en titt på Dunstan Baby Language. Nå finnes det til og med en app til smartphonen som hjelper foreldre å tolke babyens lyder... Selv bruker jeg kun mine egne ører til å tolke lydene, og det holder. Jeg kjenner til og med igjen lydene hos andre babyer enn min egen og syns det hele er veldig fascinerende. 

Det å bruke Dunstan Baby Language-prinsippet for å forstå den nyfødte, fungerer best på babyer fra 0-3 måneder. Etterhvert begynner noen av refleksene så smått å forsvinne.

Dette er selvsagt ingen magisk baby-fasit, men jeg syns DBL er såpass hjelpsomt i min hverdag at det absolutt er verdt å dele videre! 

Du kan lese mer om emnet på DBL sin hjemmeside her eller på Wikipedia her.
Lær å høre forskjell på de forskjellige lydene her.
DBL finnes også på facebook her.Hva tenker du om Dunstan Baby Language?

Tror du Priscilla Dunstan har rett i det at det finnes et universelt "nyfødtspråk" ?
Kjenner dere som har små babyer igjen de fem lydene?19 kommentarer:

 1. Spennande! Eg har termin i juli, og skal utan tvil teste dette! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg syns det er utrolig spennende. Det er så mye vi ikke vet om disse små!

   Slett
 2. Dette var interessant! Aldri hørt at nyfødt-språket er universalt, men lydene stemmer ganske godt med det jeg husker mine egne barn laget. Artig! Deler innlegget ditt på Facebook-siden min.

  SvarSlett
 3. Brukte dette selv på de to minste. Og det fungerer :) fasinerende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja superfascinerende :D Jeg syns det er kjempenyttig. Og så utrolig enkelt å lære. Spesielt den sult-lyden er kjempelett å kjenne igjen :)

   Slett
 4. så utrolig spennende :) nyfødte er nok litt mer "kompliserte" enn man tror <3

  SvarSlett
 5. Oi så spennende, dette har jeg aldri hørt om. Måtte rett på You Tube for å se på noen klipp etter å ha lest innlegget ditt i dag tidlig. Håper jeg får bruk for denne kunnskapen en dag ; )

  SvarSlett
 6. Saa utrolig fasinerende! Dette er virkelig noe jeg har lyst aa laere mer om, takk for at du deler Jona ;-)

  SvarSlett
 7. Spennende - men jeg tenker også at noe av det viktige samspillet mellom baby/foreldre går ut på å lære å tolke hverandre ved selvstudier, ikke et ferdig "oppsett" på en app el :-)
  MamaToto

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe, helt enig i at en app muligens blir litt i meste laget.
   Jeg syns det var helt mindblowing å oppdage dette "systemet" etter at jeg selv hadde merket at babyen min laget ofte samme lyd da hun var sulten. Jeg hadde rett liksom. Jeg hadde klart å tolke babyen min helt på egenhånd:) Følte meg litt som en babyhvisker da:P

   Slett
 8. Nå ble du litt som en guru for meg!! ; ) HaHa har du flere babytriks i ermet?? I så fall vil jeg gjerne lese om de. Likte innlegget ditt om the idle parent veldig godt også ; ) Stå på, dette er en veldig bra blogg!

  SvarSlett
  Svar
  1. haha! :) Jeg har ermet stappfullt vettu ;)

   Slett
 9. Veldig spennende å lese om, skal definitivt testes når babyen er ute! Om det fungerer, er det jo kjempeflott, om så bare man skjønner halvparten. En app virker nok litt i overkant ja, satser på fire ører skal holde i massevis.

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe, ja satser på at du klarer deg uten appen :P

   Slett
 10. Det var stilig! Veldig fascinerende! Og du skriver slik at jeg blir nysgjerrig på metoden. At du gjenkjenner lydene hos andres babyer viser at lydene ikke er individuelle og vanskelige å få tak på.

  Hvis jeg hadde hatt baby skulle jeg virkelig testet det ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja vet du, det er nesten blitt plagsomt nå som jeg kjenner lydene så godt. Jeg går liksom rundt i byen og hører nyfødte som skriker "GI MEG MAT!" eller "JEG ER FOR VARM!" og jeg kan ikke hjelpe dem.
   For jeg tror ikke mødrene/fedrene til de babyene hadde syns det var så kult hvis jeg hadde prikket dem på skulderen og sagt "eh, unnskyld men babyen din sa nettopp at den er sulten". :P

   Men det er superpraktisk å kunne tolke mitt eget barn :) Bare synd at disse vokalrefleksene forsvinner etter 3-4mnd.

   Slett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...