18. apr. 2013

28 Osteopati for kolikkbabyer: Mirakelkur eller Hokus Pokus?


Som noen av dere kanskje leste i dette innlegget, så har Lillebror hatt det litt vanskelig i det siste. Han har grått mye. Lillebror og jeg har hatt mange sene kvelder hvor jeg rett og slett tenkte at "dette orker jeg ikke lenger." Det er hjerteskjærende å se barnet sitt hyle ut i smerte uten at vi kan hjelpe ham noe særlig. Men som mamma har man jo ikke noe valg. Det er meg som har ansvaret, uansett hva. Vi bestemte oss for å søke hjelp, og valget falt på en dame (la oss kalle henne Fru K) som jobber som både Fysioterapaut og Osteopat.

Fru K har lang erfaring med osteopati-behandling av spedbarn, og da Lillejenta vår R var nyfødt og slet med kolikk, fikk vi hjelp av henne. I dag var jeg hos henne med Lillebror E.

Osteopati er en form for medisinfri, holistisk manuell behandling som fokuserer på generell fysisk velvære og helse ved å behandle bevegelsesapparatets "rammeverk" (dvs. Ledd, muskler og ryggrad). Målet med behandlingen er å påvirke kroppens lymfe, sirkulasjons -og nervesystem i positiv retning for å kurere eller i det minste redusere fysiske plager og/ eller sykdom. 

...og det der var jo en veldig forståelig forklaring, Doktor Jona...
Hvis jeg skal si det på norsk, så bruker Fru K bestemte massasjeteknikker, tøyeteknikker mobilisasjon og manipulasjon av ledd og lett trykk på visse punkter på kroppen til å behandle diverse vondter, som f.eks rygg eller magesmerter.

Osteopati går ut på at alle hele kroppen er en enhet, og at alt henger nøye sammen. Selv små plager kan ha en snøballeffekt, og påvirke resten av kroppen i negativ retning. Derfor er det i følge osteopatatene, viktig å lytte til kroppen og ikke kimse av små tegn som tyder på at det er noe som ikke stemmer.

Derfor syns vi det var på tide å få noen til å se på Lillebror, som tydeligvis ikke har det så bra for tiden.Fru K fant ut at Lillebror er veldig stiv i den ene siden av ryggen sin, og at det kunne føre til smerter. Jeg ble vist tre øvelser som jeg skal gjøre en-to ganger om dagen med Lillebror for å mykne opp i musklene i ryggen hans.

Hun merket også at han sliter veldig med magesmerter pga oppblåsthet. Luften i magen kommer sannsynligvis av det at han sluker mye luft på grunn av den tette nesen når han ammer.
Fru K behandlet et par punkter på kroppen som skal stimulere mage og tarm til å jobbe mere effektivt.

Jeg må innrømme at jeg skjønner fint lite av disse osteopati-greiene og hvordan det funker.
Osteopatibehandlingen er jo så lite invasiv og skånsom at det ser nesten ikke ut som behandleren gjør noe i det hele tatt. Det hele kan jo virke en smule hokus-pokus...

Men, når det er sagt, så var Lillebror var utrolig rolig under hele behandlingen at jeg var helt målløs. Slik var det da vi hadde med oss Lillejenta dit også. Fru K er litt som en "babyhvisker" for meg. Lillebror som hater å ligge flatt, og som piper og klager med en gang han våkner, lå fullstendig avslappet på benken hennes i over en time under behandlingen. Det var første gangen på tre uker at han har ligget stille på ryggen uten å gråte!Vi fikk beskjed om å gjøre de tre øvelsene som hun viste meg hver dag, og se det an om to uker om han trenger en behandling til.

Jeg er spent på om det blir noen resultater av dette. Skeptikeren i meg er ikke helt overbevist, men vi skal jammen gi det en sjangs!

Jeg har hørt fra flere voksne at de har hatt gode erfaringer med osteopati mot rygg og leddsmerter, samt fordøyelsesproblemer. Jeg har ikke prøvd det selv, men jeg vurderer faktisk å gjøre det, bare sånn for å kjenne etter selv. Kanskje ryggen min hadde hatt godt av det etter tre tette svangerskap.Har du erfaring med osteopati?
Følte du at det hjalp deg/babyen din?


Forresten så blir jeg glad for alle gode tips til hvordan man kan roe en kolikkbaby hvis dere har noen!

28 kommentarer:

 1. Å nei, stakkar liten da!! Og stakkar dere!! Thea skrek en del på grunn av låsing i bekkenet etter hun ble tatt med vakuumtang. Vi var til kiropraktor. Det så (og hørtes) brutalt ut, men det var ett knekk det så var hun frisk. Men det var det jeg skulle si, gråtingen, man føler seg helt maktesløs. En dag la jeg henne litt kraftig ned på sofaen og løp ut på rommet for å hyyyyyle. Så begynte jeg å gråte og løp inn igjen. Håper oste... ostep ... osteterapien hjelper. :P

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe, takk Hege:) Jeg har øvd mye i smug foran speilet for å lære å si osteopat uten å dumme meg.

   Slett
 2. Ingen ting er bedre enn at gutten får hjelp med sine plager!! Men personlig synes jeg dette høres ut som det meste annet innen "natur" medisin. Det kunne sånn sett vært hvilken som helst behandling. ;-)

  Hva koster noen slikt? Har dere tilsvarende priser på helsetjenestet som vi har i Norge, med gratis lege for barn under 12 år og frikort når man har nådd et max beløp på betalt lege/medisin? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg forstår godt at du er skeptisk. Har vært det selv.
   Det er vanskeli å få helt "tak" på hva osteopati er. Men det er ikke "naturmedisin", men en holistisk form for medisin. F.eks så gir en osteopat deg ikke noen medisiner. Man får kun manuell behandling der og da. Litt som en fysioterapaut nesten. :)

   Behandlingen er relativt dyr (ca 500kr) og vi får den ikke dekket.

   Systemet er veldig annerledes her i Tyskland. Vi betaler en fast sum i helseforsikring, men til gjengjeld er lege og tannlege gratis for både barn og voksne. Og hvis barna trenger medisiner får vi det også dekket av forsikringen.

   Slett
 3. Åå, stakkar lille venn. Om noen uker så begynner han vel å bli bra igjen "likevel" men det kan jo slite ut en gyngehest, og så er det jo så vondt i hjertet... <3 Når mi blei født så skreik hun i en hel mnd, hun ble født 29.november og på julaften la jeg meg halv 5 på natta fordi jeg gikk og byssa og bar, var mye gråt.. Til gjengjeld fikk jeg sove til kl var 8 på morgenen i strekk så da var det egentlig ok, haha. *småbarnslivet*

  Håpee lillebror blir fort bra, sånt er ikke kjekt for noen.

  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja vi får håpe det bedrer seg snart.

   Slett
 4. Kolikk er ikke greit, hverken for stor eller liten. Jeg vet at flere får hjelp av kiropraktor, men har ikke personlig erfaring med det. Vår lillebror hadde kolikk, men ikke helt av den værste sorten. Vi forstod ikke helt at det var det, men vi fikk det bekreftet ettehvert. Han gråt i allefall hver eneste kveld fra han var et par uker til han så vidt var 12 uker. Fra ganske nøyaktig 19 om kvelden til rundt 23-00. Jeg bodde i sofaen hver kveld, rimelig låst med han på puppen eller i armene. Men, det gikk seg til etter hvert.
  Ellers så fikk jeg et par behandlinger av osteopat når jeg var gravid, hadde invalidiserende bekkenløsning, men hun klarte ikke hjelpe meg.
  Nå har jeg selv troen på en del alternativ medisin, men ikke alt selvfølgelig. Har selv fått mye hjelp av homeopati mot bihuleproblemer. Null antibioka etter at jeg har vært hos homeopat.
  Jaja, dette ble vel ikke akkurat noe fornuftig svar til innlegget ditt, men pytt pytt ;)
  Jeg håper lillebror blir kvitt mageplagene, det er utrolig slitsomt når det står på! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff så slitsomt for både dere og lillegutten. :(
   Det er ikke noe gøy når de første ukene blir så utrolig slitsomme at man ikke får særlig tid til å slappe av og nyte babyen.

   takk Ellen.

   Slett
 5. Håper det hjelper! Er overhodet ikke overtroisk, men osteopater har jeg trua på. Kjenner mange som har fått god hjelp av slik behandling. :-) Lykke lykke til. Utrøstelig gråt er så vondt for mammahjertet♡
  ...som jeg har skrevet før, , hårføner, bilkjøring og støvsuger var vår redning de første ukene/månedene. Litt slitsomt-JA, , men man blir jo litt desperat.
  Lillebror er SKJØNN! Og takk for tips om babyspråk, gøy å lese:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja han liker godt sånn "white noise". Har ham alltid i bæresjalet mens jeg føner håret og det liker han :) Men når magevondtene står på som værst så er det desverre ingenting som har funket hittil. Bortsett fra å gå en lang tur med ham i sjalet på kvelden. Sliiitsomt men verdt det :)


   Og jeg er helt enig med deg. -han er til å spise opp ;)

   Slett
 6. Blir spennende å se om det hjelper stakkars lillebror da! Håper inderlig det, som du sier er det jo grusomt å se de små lide...

  Jeg har tre som alle hadde ømfiendtlig mage, det som hjalp hos oss var å ikke drikke kaffe og heller ikke kumelk. Etterhvert fant jeg også ut av flere ting de reagerte med mageknip på (nøtter, sitrus, fisk, frisk paprika og erter bla), men det var kun kaffe og melk som ga ordentlige våkenetter med skriking i timesvis. Heldigvis har ingen av dem blitt allergikere i ettertid!

  Håper dere finner ut av det, stor klem fra mamaToto

  SvarSlett
  Svar
  1. å kjære...hvis det er kaffe jeg må kutte ut så dauer jeg :P Drikker kun en kopp om dagen nå som jeg ammer, men jeg fungerer virkelig ikke uten.
   Jeg har også lurt på om det er noe jeg spiser/drikker som forårsaker magevondtene hos ham, og spurte osteopaten om dette, men hun mente at det pleide ikke å ha noen sammenheng med mors kosthold. Det eneste som hennes pasienter kunne bekrefte at virkelig forårsaket luftplager hos babyen var bønner og kål.
   Men jeg vet ikke helt hva jeg skal tro. Kanskje jeg rett og slett må prøve å kutte ut kaffen et par dager.... er jo verdt det hvis det funker. Kan hende det bli farlig lite blogging på meg da men hehe.... zzzZZZ...

   Slett
 7. Kiropraktor som tok vekk låsninger og stivhet etter fødsel var vår løsning.Tror det var sånn ca tre behandlinger på hvert barn og hjalp veldig. Lykke, lykke til videre. Sånn som dere har det nå, kan man ikke ha det for lenge............ Varm, støttende klem. L

  SvarSlett
  Svar
  1. hmm ja nå har mange nevnt kiropraktor. Kanskje det blir neste hvis ikke dette hjelper...

   Takk!

   Slett
 8. Kjære Jona - først må jeg få si at jeg synes du skriver fint og har en flott blogg! Et høydepunkt i bloggverdenen!

  Så må jeg få kommentere det du og andre skriver om osteopati her. Dette blir langt, men viktig for meg å få sagt. Jeg er selv lege, og har en mann som er osteopat. Jeg har fulgt hans vei fra å være fysioterapeut til å studere i fem år mot å bli ferdig osteopat. Jeg har dermed sett studiet og faget osteopati fra innsiden over svært lang tid - og kan ikke si annet enn at jeg er dypt imponert. De kan imponerende mye om kroppen. Hver eneste lille nerve er pugget (mye grundigere enn på medisinstudiet), hver eneste del av kroppen er studert, diskutert og satt i sammenheng. En ferdig osteopat har rett og slett god kunnskap om kroppen. Det er mer enn man kan si om de fleste andre såkalt alternative behandlere, som ofte kan sjokkerende lite anatomi/fysiologi/sykdomslære. Så noe hokus pokus er det virkelig ikke. Videre er det ikke riktig å plassere osteopatifaget sammen med andre former for alternativ medisin. Forbundet jobber aktivt mot å bli godkjent på lik linje med fysioterapi (noe de antagelig snart får til) og i mange land i feks Sør-Europa og USA er osteopati godt kjent og alminnelig anerkjent, mange land har egne osteopater ansatt på sykehus. Det er ingenting alternativt med faget når jeg som lege ser hvordan de jobber, jeg ser på det som komplementært til det vi leger kan hjelpe en pasient med. La meg gi et eksempel. En ung kvinne tar keisersnitt. I et operasjonssår vil det alltid dannes arrvev som skrumper, og vil da dra med seg vevet rundt slik at det blir strammere. Mange år senere har hun vondt i en skulder, har hodepine og nakkesmerter. En osteopat vil da se sammenhengen i kroppen. Arrvevet har snurpet seg sammen og over mange år har det laget små feilstillinger i kroppen som gir store smerter etter hvert. Mannen min (og andre osteopater jeg kjenner - og jeg kjenner mange) er voldsomt kunnskapsrike og engasjerte. Hver eneste dag (!!) kommer han hjem fra jobb med et smil om munnen fordi han har så fantastiske resultater. Pasienter sender andre til ham fordi de selv har vært så fornøyd. Jeg og de fleste andre leger jeg kjenner anbefaler osteopati ved problemstilinger vi selv ikke finner ut av, feks i forbindelse med spedbarnsgråt, fordøyelsesproblemer, muskel - og skjelettsmerter, hodepine og så videre. Og pasientene får ofte hjelp! En annen ting som er enormt sympatisk med faget er at de er ærlige. De gir pasienten info om at de skal prøve å hjelpe, men får de ikke resultater etter 2-4 behandlinger, må de prøve noe annet. Målet er varig bedring, hvis ikke er de ikke fornøyd. Mange andre yrkesgrupper lar pasienter gå flere ganger i uka i år etter år uten å gi pasienten varig bedring. Osteopati er altså en type manuell medisin som virkelig hjelper mange pasienter. (jeg skal selvfølgelig ikke si at det ikke finnes kvakksalvere innen osteopati også - det gjør det vel innen alle fag..)

  Ønsker deg en herlig barseltid, Jona. Tror du er en veldig fin mamma! Og riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karin.
   Tusen takk for din kommentar. Nå forstår jeg litt mer av hva osteopati handler om. Men jeg syns ikke min forklaring var sånn kjempegal? Eller var den? Håper ikke det. Uansett, tusen takk for at du tar deg tid til å forklare, det setter jeg pris på! Er jo det som er en av de flotte fordelene ved å blogge -at man kommer i kontakt med fullt av nye mennesker og deler livskunnskap og erfaringer :)

   Grunnen til at jeg skrev den overskriften er ikke fordi at jeg selv tror osteopati er noe tull, -absolutt ikke. Som sagt, så fikk vi god hjelp av osteopat da Lillejenta hadde vondt i ryggen og skrek mye da hun var liten. :) Nei, grunnen var fordi at jeg vet at mange av oss ser på så og si alt som ikke er tradisjonell vestlig medisin som noe "alternativt" kvakksalveri.
   Det var det jeg håpte å få diskutert litt. For jeg tror osteopati har veldig mye for seg.
   Jeg bare forstår det ikke så godt enda. Og jeg nettopp det er mye av grunnen til at folk dømmer denne retningen så hardt: -fordi at vi har ikke peil på hva det er. Og fremmede ting er skumle, rare og ubehagelige Derfor er det supert at du skriver her og klarner opp i ting! ;)

   Slett
 9. Elsti strákurinn minn gleypti alltaf mikid loft thegar hann drakk úr brjóstinu fyrstu vikurnar og var ekki nógu duglegur ad ropa. Thetta olli verkjum í maganum hans og gráti. Hjúkrunarfrædingur rádlagdi okkur ad kaupa Miniform dropa í apótekinu sem hann fékk nokkrum sinnum á dag í nokkrar Vikur. Thessir dropar hjálpudu mikid held ég.

  SvarSlett
  Svar
  1. hæ Katla. Takk kærlega fyrir ábendinguna. Ég spurði barnalækninn, en hann vildi ekki gefa honum neitt. Hann segist bara ráðleggja að gefa þessa dropa þegar barnið grætur það mikið að það drekki ekki nóg...
   mér fynnst það skrýtið. Á maður að bíða þangað til að barnið er svo þjáð að það svelti..? Mjög skrýtið.
   En nú vona ég að þessi meðhöndlun hjálpi eitthvað. Sjáum til...

   Slett
 10. Da sønnen min hadde kolikk hjalp det å gå til kiropraktor. Det som roet han under kolikkamfallene var å holde han i "kolikkgrepet" over vasken med kranen på passe guffe og bysse. Og bilkjøring var også veldig effektivt, men passet jo ikke alltid da.. Ellers merket vi veldig stor forskjell på når vi var rolig og tålmodig selv,og ikke stresset (noe som selvfølgelig er vanskelig..). Vi masserte magen hans flere ganger om dagen for å få ut luft. Kiropraktoren viste oss hvordan, men du finner det sikkert med et googlesøk, ellers kan jeg forklare det om du vil? Vi gjorde det før måltider og ikke før en time etter forrige måltid (litt vanskelig i ammeammeammetiden, så vi syndet litt..). Så hjalp det å legge han til samme pupp to ganger på rad så han ikke bare fikk formelk. Dette var sikkert ikke nytt for deg. Lykke til, håper dere finner noe som hjelper :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk snille.
   Ja det kolikkgrepet hjelper av og til litt. Bil har vi ikke, så den får jeg ikke testet ut :P

   Ja det er viktig det med å amme på samme pupp et par ganger. Men det har jeg gjort stort sett hele tiden fra dag 1.

   Åh hvis man bare kunne fått smugkikke i en fasit, så hadde det vært så mye enklere med disse babyene :P

   Slett
 11. Hei, jeg har fulgt bloggen din noen måneder og synes du skriver veldig godt! Håper virkelig at han blir bedre snart! Det jeg egentlig ville si var at jeg synes det der er en kjempefin lue. Og jeg håper at du kanskje har oppskriften, eller vet navnet på mønsteret?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tina :) Du den lua kjøpte jeg på en økologisk klesbutikk. Den er laget av silke og kjempepraktisk i de varme månedene fremover. Noe mønster har jeg desverre ikke på den nei. :/

   Slett
  2. Vet at de selger en sånn i silke (også økologisk) hos nøstebarn.no :-) og så ha r eig sett oppskrift på en som er ganske lik i strikkeboka til May B. Langhelle "Myk start"
   Mvh MamaToto

   Slett
 12. Jeg går til osteopat ca 2-3 ganger i året og jeg anbefaler det virkelig til deg (har ikke barn, så ikke peiling på noe om det). Osteopaten stiller meg alltid mange spørsmål som om jeg har vært forkjøla og andre ting som jeg normalt ikke i det hele tatt hadde satt i sammenheng med ryggsmerter. I tillegg fikk jeg beskjed om at måten jeg pustet på kunne gjøre at jeg hadde smerter i ryggen. Aner ikke hvordan det henger sammen, men jeg anbefaler behandlingen. Og til deg som nettopp har blitt mor, hadde det sikkert gjort deg godt med en behandling?! :) Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg har tenkt tanken selv. Hadde sikkert vært lurt for meg å få litt behandling :)

   Slett
 13. Hei.
  Sønnen vår hadde et meget spesielt svangerskap og var innlagt 6 uker (til termin) på nyfødtavdeling på sykehus (en lang historie som ikke er relevant for det jeg skal fram til). Da vi kom hjem merket vi raskt at han var nokså stiv i kroppen og anstrengte seg veldig for å snu hodet til ene siden. Han hadde ikke kolikk, var heller veldig rolig og sovete, men det var tydelig at han var frustrert over å ikke klare det motoriske. Vi ble henvist til fysioterapeut av helsesøster. Der gikk vi to ganger i uken i 6 uker, uten noen endring, hun tok oss liksom ikke helt på alvor og viste oss øvelser som ikke funket i det hele tatt. Hun hentet inn andre eksperter for å se på ham etterhvert, men uten noe resultat. Helt til en tysk (!) fysioterapeut-kollega anbefalte oss en osteopat selv om det da ikke lenger var gratis behandling. Det var de beste pengene vi har brukt noen sinne. Vi kom raskt til og for første gang ble vi spurt om detaljene rundt svangerskap, fødsel og sykehusopphold, han undersøkte gutten vår og forklarte oss funnene. Osteopaten behandlet gutten vår som lå helt stille og så ut som om han nøt det. Jeg tuller ikke, samme kveld snudde gutten vår hodet til den tidligere stive siden, noe som osteopaten hadde fortalt oss ville skje. Siden hadde vi 2 behandlinger Ila et halvt år, og siden en gang hvert halvår. Nå er gutten 3,5 år og har hatt en normal motorisk utvikling. I disse dager skal jeg bestille en time til ham hos osteopaten bare for en kontroll, og kommer til å fortsette med det i årene fremover.
  Jeg jobber selv i helsevesenet og er ikke i tvil om at osteopater er seriøse utøvere, og at behandlingen de gir er fantastisk for mange.
  Blir veldig spennende å se hvordan det går med minstemannen din.
  Lykke til!
  Hilsen Kristin O.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har forresten lest at barn som fødes raskt blir utsatt for så sterke krefter i et så hurtig tempo at de ofte får vondter i skjelett og nakke... Kanskje en forklaring?

   Kristin O.

   Slett
 14. Hei, her er en artikkel som omhandler kiropraktor og kolikk:
  http://4brooker.wordpress.com/2013/02/20/nei-kiropraktikk-kan-fortsatt-ikke-kurere-kolikk/

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...