12. jul. 2013

18 Grønne bleier!

Sponset produkt

Skal vi snakke om bleier? JA la oss! Før brukte vi tøybleier og var fornøyde med det. Men når vi fikk tredje barnet på under fire år, så måtte jeg bare kapitulere og legge supermammakappen på hylla. Beievask ville blitt en heltidsjobb skulle jeg fortsatt med tøybleier. Jeg syns det var trist med tanke på miljøbiten, og har hatt dårlig samvittighet når jeg tenker på all den søpla vi produserer. I løpet av en bleieperiode bruker et barn i gjennomsnitt 6000 bleier! I tillegg så har både Lillesøster og Lillebror veldig sensitiv hud som reagerer dårlig på vanlige bleier. Derfor ble jeg veldig glad da jeg ble spurt om jeg ville teste ut miljøvennlige bleier av merket Naty. Bleiene fikk vi fra en herlig nettbutikk som heter BigGreenSmile.no. Hos dem finner du naturlige produkter for hele familien, som er produsert med tanke på miljøet. De har f.eks en haug av økologiske skjønnhets og hygiene-produkter som ikke er testet på dyr. 


 Om Naty: 
Natybleier er laget for å være så biologisk nedbrytbare som mulig. De er også fri for parfyme og andre sterke kjemikalier som kan irritere babyens hud. Bleiene inneholder ikke klor eller plastikk, og lar huden puste. 

Jeg må innrømme at jeg var egentlig bittelitt skeptisk til disse bleiene, siden jeg har testet ut et annet naturbleiemerke før som jeg ikke var helt fornøyd med. Men likevel tenkte jeg at dette måtte jeg bare teste etter at jeg leste mye positivt om bleiene. Hvor kult er ikke det å kunne spare miljøet for haugevis med plastikk, og samtidig slippe å bruke klorblekede, parfymerte materialer på huden til babyen min? 

Det første jeg la merke til da jeg tok på Lillebror disse bleiene, var at de var skikkelig myke  og luktet ikke sånn kjemilab-aktig som de "vanlige" bleiene gjør. En annen ting jeg merket, var at de satt utrolig godt på, og så greie og komfortable ut på. -Ikke det at jeg vet hvordan det er å gå med bleie da, men Lillebror virket ganske så tilfreds!
BleiefinNår den første bleia hadde vært på en stund, kom sannhetens time. Jeg skal ikke gå inn på detaljer akkurat nå, for du sitter sannsynligvis og spiser frokost, men kort fortalt: bleia uten plastikk holdt mål -ingen lekkasjer eller bæsj i nakken altså. 

Bleiene ser egentlig akkurat ut som vanlige engangsbleier, med samme funksjoner som f.eks lekkasjesperrer på sidene, og de lukkes enkelt på samme måte som vanlige bleier. Det eneste som ser annerledes ut, er vel at de mangler de fargerike tegneseriefigurene på, men jeg må ærlig talt si at jeg ikke savner dem. Og Lillebror bryr seg heldigvis fint lite om han bæsjer i bleier som har Doras ansikt på eller ei, så lenge han er komfortabel. Jeg synes bleiene absorberer like godt som vanlige bleier, og huden til Lillebror forble tørr. 

En ting som jeg føler kunne vært litt bedre, er at det går ikke an å feste "tapebiten" hvor som helst på bleia når man ruller den opp for å kaste den. Dette var litt uvant i starten, men etter hvert fant jeg ut hvordan jeg kunne feste tapen slik at bleien forble lukket etter at jeg rullet den opp. 

Det som jeg føler skiller Naty fra de typiske bleiemerkene, er at de føles veldig myke mot huden, og at de ikke lukter rart (kjemisk) når babyen har tissa. I tillegg så virker det som de puster bedre enn tradisjonelle bleier. Vi har slitt litt med stadig tilbakevendende bleieutslett i sommer, men Lillebror ble ikke sår i det hele tatt i mens vi brukte disse bleiene. En dag glemte jeg å ta med Natybleie ut, og tok på en vanlig en i stedet. Etter den bleia hadde han faktisk utslett igjen. Jeg kan ikke si med 100% sikkerhet at det var den plastikkbleia som forårsaket utslettet, men det virker jo sånn. 

Jeg er positivt overrasket over hvor gode Natybleiene er, og det blir nok til at jeg klikker hjem flere av disse! Tenker du på miljøet når du velger bleier?
Har du prøvd bleier av naturmaterialer? 
18 kommentarer:

 1. Huff nei der er j ikke flink. Tenkte å bruke tøybleier for 13år siden men det ble for dyrt å kjøpe inn for oss. Og så har det bare gått i glemmeboka etter som flere barn kom. Så flinke dere har vært som har brukt det med to små i huset. Viste faktisk ikke at det fantes miljøvennlige papirbleier engang, takk for tipset. Nå driver minsten med tørrtrening, så jeg håper vi blir bleiefri før hardttormene setter inn.

  Fin dag til dere hilsen
  Renata

  SvarSlett
 2. Virket som supre blier, og kunne godt tenkt meg å brukt dem. Men prisen var litt stiv. 120 kroner for 32 bleier. Må bare innrømme at jeg ikke er SÅ idealistisk at jeg syns det er helt verdt det.. Det er så synd at slike produkter må koste mer.

  SvarSlett
 3. Det er ikke parfyme, lotion eller kjemikalier i norske bleier. Miljødirektoratet: http://www.erdetfarlig.no/produkter/Husholdning/bleier/

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette leste jeg på linken:
   "Det er i selve produksjonen av råmaterialene – cellulosemasse, bomull og plastmaterialer, at det brukes mye kjemikalier. Mange av disse kan være helse- eller miljøskadelige. Disse stoffene er imidlertid ikke igjen i det ferdige produktet etterpå.
   Noen bleier tilsettes små mengder lim, parfyme, lotion og farger."

   Altså, det *er* noen bleier på det norske markedet som tilsettes disse stoffene.

   Jeg veldig glad for at miljødirektoratet er så strenge og holder høy standard på bleier som blir solgt i Norge. Det er knallbra!


   Slett
 4. Ja, jeg tenkte miljø da barna våre brukte bleier.

  Tøybleier i økologisk bomull hjemme, og når det var mulig å finne, svanemerkede papirbleier på reise- ti timers flyreiser med vesken full av "godsaker"...nix, så grønn er jeg ikke, så vi har nok produsert noen paller med bleiesøppel vi også.

  Ettersom vi reiste mye så brukte jeg alltid lokale bleier, vet mange mammaer råder til å ta med bleier fra Norge på reiser, men det gjorde aldri vi. Noen var naturlig nok bedre enn andre, men vår filosofi var at var det bra nok for de lokale, så var det bra for oss også.

  Å kjøpe lokale istedenfor importerte fra de store utenlandske fabrikantene, likte vi også med tanke på at "kortreiste" produkter er mer miljøvennlig og bra for lokal industri. Nå produseres muligens de Pampersbleiene en kjøper i Vietnam på fabrikker i Vietnam, men likevel ;)

  Økologiske papirbleier er i alle fall mye mere miljøvennlige enn de klorbleka med tegneserier på, men sending av bleier fra Norge til Tyskland er vel egentlig ikke så miljøvennlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lure tanker og innspill. Mulig vi går tilbake til tøybleier igjen når jeg føler jeg har overskudd til det. Likte disse bedre enn pampers hvertfall! De har en biggreensmile.de butikk, så reisen var ikke så lang;)

   Slett
  2. så bra!
   ser at de har i U.K også, fint for meg....ja for de har mye annet enn bleier der :)
   Takk for tips

   Slett
 5. Har du prøvd dem over natten?
  Vi bruker tøybleier og digger det, eller nå må jeg egentlig si brukte siden 2 åringen har sluttet med bleier.
  Men han bruker nattbleie, og da kunne vi fint brukt slike istedet for libero ja! Hvis de holder tett hele natten. De er såpass dyre at jeg ikke har veldig lyst til å prøve ut om de holder uten å nesten vite det først. :)
  Jeg bruker libero om natten fordi de er svanemerket, og ikke testet på dyr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er helt supre om natten altså! Merket ingen forskjell på disse og vanlige bleier bortsett fra at Lillebror fikk ikke utslett av Naty :)

   Slett
 6. Bra innlegg! Jeg tror ikke noe på at norske bleier ikke inneholder kjemikalier! Som hun sier kan man jo lukte det på bleiene når de har tisset i! 120 kr burde man kunne spandere på at barna er trygge og hvis man har dårlig råd kan man bruke tøybleier.

  SvarSlett
 7. Jeg hadde en følelse av at du brukte tøybleier, og jammen fikk jeg ikke mistanken bekreftet. ;) Skjønner godt at du har prøvd å finne en annen løsning nå for tiden, for det blir jo en del jobb. Vi bruker tøybleier til jenta av hensyn til økonomi, miljøet og huden til babyen vår, og er strålende fornøyde. Men nå har vi jo bare ett barn, og litt mer tid til vasking. Flott at det finnes bedre alternativer til bleier enn de man får tak i på butikken, det er bra å ha i bakhodet til evt reiser der vi ikke vil ta med oss hele tøybleiestashet. :)

  SvarSlett
 8. Det blir ikke mye miljøvennlig dette når du må bestille bleiene på nettet, og de må sendes til deg fra et annet land!!! Da går det mye tid og penger bort i frakten, pluss alle miljøskadelige stoffer som slippes ut under transporten!!! Da er miljøgevinsten borte i mine øyne!! Vanlige tøybleier vasker man i vaskemaskin. Så det er ikke mye tidkrevende det selv om man har flere barn. Dyrt kanskje i forhold til hvor mange du må ha, men hvis du har en stor baby og en liten 2 åring, er sjansen stor for at de kan bruke samme bleiestr. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg nevte ovenfor her, så har de også tysk nettbutikk, så varene må ikke sendes fra Norge til Berlin ;)

   Jo det er mer tidkrevende for meg å måtte for-skylle alle bæsjebleier, og sette på ekstra maskiner utenom klær fra 3 barn, pluss henge opp til tørk osv. Skulle ønske jeg klarte det nå, men jeg må bare innse at jeg ikke kan være like flink som jeg ønsker, hele tiden. Om noen mnd, når vi kun har 1 bleiebarn og som ikke lenger produserer 5 bæsjebleier om dagen, så er det mye mulig vi tar i bruk tøybleier igjen.

   For oss så er disse verdt det pga at Lillebror slipper hudirritasjon og jeg liker veldig godt at de er laget av nedbrytbare stoffer. :)
   Libero finnes ikke her, og first price har jeg heller aldri sett her på butikken. Det er kun pampers eller tyske billigmerker som er så plastiske og lukter så kjemisk at jeg får fnatt.

   Slett
  2. Jeg er veldig med på tankegangen dine Kristine, men det er dessverre ikke lenger sånn at det vi kjøper i den lokale butikken ofte er laget i nærheten. Jeg sjekket en "norsk" pakke Libero; den var laget i Holland, gitt :(

   Slett
 9. Ser du skriver dere bruker Pampers, og det er jo en dårlig bleie!!! Lukter, har dårlig passform, mm. Libero eller first price er mye bedre!!! :-)

  Tantegutten min skulle bruke tøybleier da han kom for drøyt to år siden. De kjøpte inn bleier og ullbukser og jeg strikket flere ullbukser til ham. Men det viste seg at siden han var så liten, funket ikke tøybleier. Han ble for tykk rundt mage/rygg, så når han ble lagt ned i sengen, eller et annet sted, tippet han bakover og ble liggende med hodet ned og beina opp. Og det kan jo være farlig at alt blodet renner til hodet. Såforeldrene ga opp til slutt selv om det var tøybleier de ønsket pga miljøaspektet. I tillegg bor de i sudentkollektiv uten egen vakemaskin, og de følte det ble littubehagelig med bleievask i felesmaskiner. I tillegg måtte de da oppbevare brukte bleier inne i leiligheten som er knøttliten. Og det var heller ingen ideell løsning. Mammaen syns det var veldig dumt at de måtte slutte og hun har sagt at kanskje det hadde funket om de hadde prøvd en annen tøybleieløsning helt fra begynnelsen. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som sagt, ingen tvil om at TB er bra. Vi brukte de jo leenge og med god grunn :)

   Slett
  2. Høres ut som de brukte litt VEL gammeldagse tøybleier! BumGenius har alt-i-ett bleier av økologisk bomull. Trenger ikke bleiebukser og alt sånt styr.

   Slett
 10. Med to tøybleiebarn føles det iblant som jeg jobber på vaskeri, selv om den store har gått over til engangs i barnehagen... Der bruker vi forresten Coop sine engangs, som jeg synes lukter mindre kjemi enn de mer kjente merkene. Har ikke prøvd andre billigbleier, men tror det er fordi de inneholder mindre "super absorbent polymer" (og mer cellulose, derfor er de litt tykkere). Jeg forskyller ikke hver enkelt bæsjebleie, men tar i stedet en skylling i maskinen før jeg starter vaskeprogrammet, og det fungerer fint. Den store bruker såklart rispapir, og ellers tørker jeg bort det verste med dopapir...

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...