5. jul. 2013

5 The Womanly Art of BreastfeedingI dag vil jeg fortelle dere om mitt hemmelige våpen når det kommer til amming. Det finnes nemlig en veldig spesiell håndbok som har hjulpet meg ubeskrivelig mye i løpet av min karriere som meieri...

Boken jeg snakker om heter The Womanly Art of Breastfeeding, eller den kvinnelige kunsten av å amme. Den er skrevet av amerikanske La Leche League, "Melkeligaen"
 –en internasjonal organisasjon som har som mål å informere, samle og støtte mødre over hele verden som ønsker å amme sine barn. Denne boken er satt sammen av de samlede erfaringene til tusenvis av kvinner som har vært i kontakt med LLL på forskjellige måter i løpet av de siste fire tiår, pluss vitenskapelige fakta om brystmelk, amming og dens betydning for mor og barn. 

La Leche League, eller LLL som de kaller seg, ble stiftet i 1956 og var med på å inspirere starten til det som skulle bli organisasjonen Ammehjelpen i Norge.

Jeg kjøpte boken da jeg ventet mitt andre barn etter at en god venninne og profesjonell ammehjelper anbefalte den til meg. Det første jeg tenkte da jeg hadde lest noen sider var:
" Herregud HVORFOR leste jeg ikke denne før jeg fikk førstemann?"
Det var så mye som jeg aldri hadde engang tenkt på å spørre om da jeg gikk og ventet på mitt første barn. Ting som kom som et sjokk etter fødselen. Men i denne boken hadde de virkelig fått med seg alt mellom himmel og jord angående amming og alt det det innebærer å gi bryst. For handler om så mye mer enn bare melk.

We have tons of research on the importance of a precious fluid that just happens to be delivered from your breast. But this book also celebrates the relationship –the heart of breastfeeding –not just the fluid. Breastfeeding is a connection as well as a food source, a baby’s first human relationship, designed to gentle him into the world with far more than just immune factors and good nutrition. It’s a way of mothering your baby –a relationship that develops feeding by feeding, builds trust, closeness, knowledge of each other, and a deeply connected attachment that lasts long after weaning.
                                                                                 
-The womanly Art of Breastfeeding-

Dette utdraget er fra introduksjonen, og står under overskriften «What makes this book different from other breastfeedingbooks?».Det er mye som gjør denne boken helt annerledes en andre bøker jeg har lest om amming. For det første, så er den stadig i utvikling –et pågående prosjekt. Boken ble først utgitt i 1958 i USA, og har siden blitt oppdatert og gitt ut på ny hele syv ganger. Boken som jeg har ble gitt ut i 2010 og er den åttende og nyeste utgaven. Informasjonen blir altså oppdatert i takt med samfunnets utvikling, og tilpasser seg dagens mødre, noe som er helt genialt. Boken inneholder blant annet en liste over nyttige nettsteder for ammende mødre, info om amming etter keisersnitt, og amming når man skal tilbake til arbeidslivet.

Det jeg liker aller best ved boken, er det at den er skrevet i en varm og vennlig tone. Den veksler mellom informativ tekst, skildringer og personlige historier og erfaringer. Historiene har LLL samlet på helt siden sent på femtitallet, og de kommer fra mødre over hele verden. Unge mødre, eldre mødre, førstegangs- og fembarnsmødre forteller hvordan de fant sin vei, og hvordan nettopp de fikk ammingen til å fungere for dem.

Boken er nesten som et leksikon, bare at den er heldigvis mye mer spennende. 
Den er delt inn i fire deler som er spekket med relevant info for oss som ammer.

Del 1 handler om svangerskapet, fødselen og det å knytte et sterkt nettverk med støttespillere før man starter på sin ammereise –noe som jeg personlig syns er noe av det viktigste for å få til ammingen. En heiagjeng er utrolig kjekt å ha!

Del 2 heter "Ages and Stages" Her får man masse utrolig god og detaljert info om hva som er typisk for den tiden du er inne i akkurat nå på din ammereise. Man kan rett og slett slå opp på for eksempel «Four to nine months» og lese andre mødres historier fra denne tiden, samt få proffe tips om alt det man kan forvente i denne perioden når det kommer til amming.


Det føltes så beroligende å ha denne boken i bakhånd da jeg fikk barn nummer to. Det var som å ha en klok og god venn som alltid var tilgjengelig. En som på en respektfull måte presenterte problemer, løsninger, gleder, og valgmuligheter knyttet til ammingen, uten å dømme. Helt fantastisk!

Del 3 av boken heter "The Big Questions" og handler om spørsmål og problemløsning. Her får man besvart amme-relaterte spørsmål om bla. søvn, mattilvenning, pumping, barnehagestart, avvenning og spesielle omstendigheter som amming av premature barn, tvillinger og barn med spesielle behov. Mye av Del 3 går også ut på «Tech Support» eller praktiske råd og tips som er forklart på en enkelt måte. Her finner du ikke bare tips vedrørende typiske ting som det å bli kvitt trøske, hvordan bekjempe brystbetennelse og såre brystvorter, men også råd vedrørende brystvortepiercing, spiseforstyrrelser og tatoveringer i ammetiden. Dette er virkelig en allsidig og inkluderende bok!

Tech support er den delen av boken som jeg stadig blar opp i for å lete etter løsninger på diverse problemer som dukker opp underveis. Det har vært et par ganger hvor jeg har tenkt at «dette står det sikkert ikke noe om i boken» men å joda! Denne boken har ennå ikke skuffet meg.Del 4 handler om ressurser. Her finner du info om La Leche League: hvordan de startet, hvor du finner dem og hvordan de kan hjelpe deg. I del 4 finner du også nyttige Klipp-ut sider med for eksempel en tabell som viser hvordan du kan oppbevare utpumpet morsmelk, et ark med huskeregler om brystbetennelse, et info-ark til besteforeldre om nylig forskning om amming (KULT!) og et nyttig skjema for mødre som pumper «på fulltid» til babyen.


The Womanly Art of Breastfeeding er en slags gullgruve av informasjon, praktiske råd og oppmuntring, satt sammen av tusenvis av kvinners erfaringer. Den er en trofast veileder som jeg stadig vender tilbake til. Er det en bok jeg ville anbefalt til mødre som ønsker å amme, så er det denne. En skatt av en bok og et perfekt hemmelig våpen for gående meierier som meg selv!

Har du lest boken?
Hvilke andre bøker om amming kan du anbefale?

5 kommentarer:


 1. For en fantastisk bok!
  Skulle hatt den når jeg ammet se tre minste, spesielt minsten. Da fikk jeg beskjed om at dette hadde jo jeg gjort tre ganger før så jeg trenkte ikke så mye hjelp. Det var egentlig en beskjed fra både jordmor, helsestasjon og på sykehuset. Trist at det ble sånn for jrg fikk det ikke til, men heldigvis er han en frisk og rask toåring i dag. Selv med erstatning. Leste aldri noen bøker om amming ellers, men mannen var stadig på nett for å hjelpe sin "hysteriske" kone....
  Flott at det finnes en sånn bok som tar opp alle spårsmål og gir info på en menneskelig måte.
  Jeg skal ikke amme mer, men jeg skal huske boken og annbefale den.

  Fin helg til dere
  fra Renata

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er en utrolig god bok som jeg virkelig kan anbefale.
   Så utrolig dårlig gjort at de ikke kunne gi deg ordentlig hjelp. Til og med fembarnsmødre kan støte på problemer med amminga!

   Slett
 2. Hei.

  Jeg har en venninne med silikon som nå venter sin første. Står det noe om dette i boken også? Har skjønt det kan være endel ekstra stress knyttet til dette og da hadde det jo vært supert med litt hjelp ;)

  Skal kjøpe en til meg selv og gitt.

  Klem kirsti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er et avsnitt i boka om tidligere brystoperasjoner, (silikon, brystreduksjon osv) og der står det veldig fint om hva man kan forvente og hva man bør passe på. Bla, så står det forklart at hvordan innleggene har blitt plassert kan ha mye å si på melkeproduksjonen.
   Men hovedpoenget er at det trenger ikke å bety at man ikke kan amme selv om man har silikon! Man må bare vite litt om hva som gjør det annerledes enn "vanlige" pupper når det kommer til amming ;)

   Slett
  2. Hei Kirsti! Ville bare si at jeg har sikikoninnlegg, og har ammet 4 barn med de :-) Det gikk kjempefint, jeg har hatt melk nok til å fullamme i over 6 mnd. Pumping har jeg derimot ikke fått ordentlig dreisen på noen gang, men vet ikke om det skyldes innleggene eller noe annet.

   Grunnen til at jeg valgte å sette inn silikon var at jeg var HELT flat, husker at jeg tok ultralyd av puppene i forkant og legen sa at jeg nesten ikke hadde melkekjertelvev, bare noen skarve millimeter. Tenkte på det da jeg gikk gravid første gang og var engstelig for ikke å produsere nok, men DET hadde jeg altså ikke trengt å bekymre meg for, hahaha!

   Ellers må jeg legge til at det ikke er farlig for babyen at mor har silikon, det er også silikon i smokker og flasketuter og det blir ikke regnet som uheldig. Og puppene ser helt fine ut etter fire lange ammerunder, litt mer naturlige kanskje nå enn da de var helt ubrukte og struttende, hihi :D
   Hilsen Guri

   Slett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...