12. aug. 2013

19 10 Basic Fototips

Foto er en stor del av hverdagen min, og i løpet av det siste året har kameraet blitt min beste venn. For en god stund siden ble jeg bedt om å dele fototips, men jeg har alltid utsatt det fordi jeg rett og slett føler meg som en skikkelig amatør. Alt jeg kan er selvlært, og spør du meg om kompliserte tekniske ting, eller hva den derre ene rare knappen er til, så kan jeg nok ikke gi noen særlig imponerende svar. 

Når det er sagt, så elsker jeg å ta bilder, og siden jeg startet denne bloggen for omtrent ni måneder siden, har jeg lært utrolig mye ved å prøve og feile. 
Så, here it goes. You asked for it!

Her er mine topp 10 Basic tips til gode bilder:
Det første jeg gjorde da jeg bestemte meg for å bli en bedre fotograf, var å skaffe meg et bedre kamera. Kameraet jeg bruker mest, er et speilreflekskamera fra Canon som heter EOS 1100D. 

Et godt nybegynnerkamera
Dette kameraet er ikke det mest superfancy i Canon-familien. Det er et "nybegynner-kamera" og er faktisk ikke så skremmende dyrt. Likevel er det er et gigantisk steg opp fra kompaktkameraet jeg brukte før. Det tar fine bilder med høy kvalitet, har en drøss med både automatiske og manuelle innstillinger og så er det enkelt å bruke. Vel verdt investeringen! 

Kompaktkameraet mitt (Canon PowerShot SX220 HS) Brukes fortsatt av og til, og jeg kan anbefale det til dem som foretrekker å bruke et lite digitalkamera.

Tilbake til speilrefleks: Når du kjøper kameraet, får du med et standardobjektiv som gir ganske fine bilder, men det er først etter at jeg skaffet meg nytt objektiv at jeg virkelig elsker resultatene. Mitt favorittobjektiv er EF 50mm 1.8. Med dette objektivet får du nydelig dybdeskarphet, og det tar gode bilder selv i dårlig lys. (Type innendørs om kvelden). Objektivet lager skaper også nydelig bakgrunn med bokeh.

EF 50mm 1.8: Et allsidig objektiv.Bra bilder både ute og inne. 
Den eneste ulempen ved dette objektet, er at man kan ikke zoome noe særlig. Men men, pytt pytt. Det løser jeg ved å flytte på meg selv i forhold til det jeg skal ta bilder av. 
Blitsen er kjekk å ha hvis du jobber som paparazzi og tar bilder av kjendiser som spurter i fra deg ut av nattklubben klokken tre på natten, men selv bruker jeg så og si aldri blits. Grunnen til det er rett og slett at jeg synes blitsen gjør bildene så "flate" og unaturlige. Hudfarger og skygger blir rare, og ofte er det rett og slett  uflatterende. Yrkesfotografer bruker jo gjerne eksterne blitser og lamper, og det gir bedre resultat fordi at man selv kan velge fra hvilken retning lyset treffer. Med kamerablitsen er dette umulig, og lyset treffer alltid forfra.

Jeg prøver å unngå blits så langt det går, og heller bruke andre lyskilder, som lamper og lyskastere hvis jeg skal ta bilder innendørs på ettermiddag/kveld og ha ekstra lys. Ok, man drar kanskje ikke akkurat frem lyskasteren når man er på besøk hos bestemor og skal knipse et bilde av bløtkaken. Og ikke har man tid til å rigge lamper når kodak-øyeblikket plutselig skjer på sofaen med barna, men du skjønner greia. Jeg unngår det hvis jeg kan. Bildene blir blir naturlige og finere uten blits:

Hver sin smak, men jeg foretrekker uten blits.
Ingenting slår naturlig lys. Og med naturlig, mener jeg dagslys. Har du planlagt en photoshoot med ungene, eller skal ta bilder av babyutsyr som skal selges på finn? Gjør det ute! 

Hvis du ikke har mulighet til å gå ut, kan du ta bildene ved et vindu. Ofte holder det da ikke med kun dagslys, (typisk på ettermiddagen om vinteren) og da kan du supplere med en lampe. Bare pass på at lampen har et hvitt lys og ikke gulaktig glød. Hvitt lys ser mest naturlig ut. 


Til venstre: Med kun lampe (gulaktig lys) forfra.  Til høyre: Med dagslys bakfra og lampe med hvitt lys forfra.

På bildet til høyre har jeg brukt både lampe og sollys. Uten lampelyset forfra, ville bildet blitt for mørkt og uklart. På bildet til venstre kan man se hvordan lampen lager skygge på veggen bak. Dette kan fikses ved å ta bildet fra en annen vinkel, eller flytte litt på lampen.
Hvis du vil skape et fresht bilde hvor fargene virkelig popper, så anbefaler jeg å ta bildene om morgenen. Da er lyset sterkt, men sola står ikke midt på himmelen enda. Morgenlyset er spesielt gunstig for matbilder, antrekksbilder osv. Forskjellen på fargene er enorm:

Ojsann, der kom det et fremmedord. Men det er ikke så komplisert, -det handler om å være oppmerksom på bakgrunnen og rammen for bildet. Bakgrunnen kan utgjøre en stor forskjell og avgjøre om bildet blir sånn halvveis eller supert. Når jeg vil oppnå et fint bilde, så prøver jeg mange bakgrunner. Ofte er det best å holde bakgrunnen nøytral, dvs. ensfarget, eller i det minste ikke full av forskjellige farger, rot eller forstyrrende mønstre. 


Vil man ha bilder med mønster eller skarpe farger i bakgrunnen, er det fint om fargene i mønsteret er kontraster til det som er hovedfokuset på bildet, sånn som f.eks her:
Venstre: Kontrastfarget mønster i bakgrunnen.             Høyre: Blått på blått og uklart mønster blir fort rotete.
I tillegg er det lurt å kun få med det som skal være på bildet, (sokker i sofaen kan fint skyves ut av fokusfeltet vettu...det gjør jeg hvertfall...) og ikke satse på å kutte bort ting fra bildet senere. Så vil man ha bilde av ungene i sandkassa, kan det være greit å finne en vinkel slik at man unngår å få med søppelbøttene i bakgrunnen. Slik sparer man tid som ville gått til klipping og redigering i ettertid.
Dette vet sikkert mange av dere fra før: Det er ikke lurt å ta bilder imot sola. I utgangspunktet er det alltid lurt å stå slik at en selv har sollyset i ryggen når en tar bilder. Dette gjelder også innendørs, hvis man tar bilder ved et vindu:
  
Ofte kan det faktisk være nok å bare flytte seg litt til siden, så man i det minste ikke får solen midt i linsa. På bildene over har jeg bare flyttet meg noen skritt bort fra det åpne vinduet, og vips, så ble bildet mye bedre!

Det går an å få for mye sol, og da snakker jeg ikke om solarium. Lyse bilder er bra, men det kan fort bli for mye også. Hvis jeg tar bilder midt på dagen når solen er sterkest, så prøver jeg å få "modellen" min til å ikke stå i direkte sollys. For mye sol kan gjøre hudtonen flat, skape rare skygger, og ikke minst -grimaser. Forskjellen er tydelig:
Unngå direkte sollys på modellen din hvis du tar bilder midt på dagen.


Jeg er så nybegynner på dette området, så jeg burde kanskje ikke uttale meg, men jeg gjør det likevel. Mitt beste tips når det kommer til kamerainnstillinger, er: å eksperimentere

Jeg kunne ingenting om ISO og lukkerhastighet når jeg begynte å bruke speilreflekskamera, men det begynner å komme seg nå. På de fleste kameraer kan man velge fullautomatisk innstilling, slik at kameraet stiller seg inn selv og alt man trenger å gjøre er å knipse.
Men de beste bildene jeg har tatt, har blitt til ved at jeg har styrt instillingene selv. 

Hvis du ikke har tid eller lyst til å knote med manuelle innstillinger, så er det likevel mange forskjellige auto-innstillinger å velge mellom, så det er bare å knipse og teste ut alle. Finn den innstillingen som funker best for den typen bilde du vil ha. Jeg bruker gjerne instillingen som heter "Sports" når jeg skal ta bilder av ungene i farta, "CA" når jeg skal ta bilder av mat, og "No flash" når jeg skal ta innebilder på kvelden. 
Det lønner seg å prøve seg frem: Jeg tester mange innstillinger, hver gang jeg tar bilder av nytt motiv.
Det er fort gjort å glemme de små tingene når man tar bilder i hverdagen. Men det gjerne de litt annerledes bildene av detaljer som blir de kjæreste for meg. Zoom inn og få med deg det lille. Jeg er for eksempel hekta på å ta bilder av hendene til barna mine. Det er noe ved de små, nydelige fingrene som gjør at jeg bare må forevige dem igjen og igjen. 

Ofte gir det å fokusere på noe annet enn bare ansikt eller helfigur -en helt spesiell vri og stemning til bildet:Da var vi kommet til det siste og kanskje viktigste tipset: Aldri glem kameraet! 
Det er ikke tilfeldig at jeg har mange fine bilder av barna og hverdagen vår. Det er ikke flaks, og jeg er ingen proff. Jeg er bare veldig nøye på å alltid ha kameraet med. Og så er jeg sta, og prøver igjen og igjen når det ikke klaffer helt sånn som jeg vil. (Såpass sta at jeg av og til får beskjed om at "NÅ holder det mamma!".) 

Så finn frem kameraladeren og ha utstyret klart hver dag. Du vet aldri når du kommer til å få muligheten til å fange et nydelig øyeblikk!

________________________________________________________________________

Tar du mye bilder i hverdagen?
Hvilket utstyr bruker du og hva er dine beste fototips?

19 kommentarer:

 1. Hei! Flotte blogg du har!!!
  Jeg er mamma til to, og elsker å ta bilder!
  Min største utfordring ved mine bilder er skarpheten. Syns jeg får allfor mange uskarpe bilder, og det plager meg.... Men øvelse gjør mester seie de, så da får jeg vel heller fortsette å øve meg :-) .
  Jeg har et canon 7D og et canon 20D. Og diverse linser. Favoritt linsa mi er canon 60mm makrolinse 2.8 efs. Selv om det er en makrolinse, kan den brukes til nesten alt. Liker også 50mm 1.8, da denne er så lett på kamera.

  Hilsen Marita

  Maritanesset.blogspot.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja 1.8 linsa er superlett! :)
   Du har jo masse utrolig bra utstyr -blir jo nesten misunnelig her!
   Ang skarphet på bildene, så pleier jeg å bruke autofokus når det skal gå kjapt, men når jeg har god tid, så prøver jeg å bruke manuell fokus.

   Slett
 2. Her var det mange bra tips å plukke med seg videre :) *Bookmarked*

  Etter at lille kompaktkameraet mitt fant ut det skulle ta kvelden for godt, har det kun blitt knipsing med halvduggete mobilkamera i det siste *Grine*

  Men cannon står på ønskelista til både meg og herremannen, så kommer nok i hus snart. Og da kan gleden over knipsinga skylle over meg igjen ;)

  Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer ikke til å angre på den investeringen! :D

   Slett
 3. Yeah!! Loveses this! I mine øye er du skikkelig pro!!
  Du vet hvilket kamera jeg fikk av Jack til bursdagen min.. etter tips fra deg!! Canon EOS 1100D <3 Og jeg føler at jeg begynner å få schwungen på det! Så dette var akkurat hva jeg trengte nå! Nå må jeg bare sette meg inn i Gimp. Evt. ønske meg Photoshop til jul!! Så kan vi nok begynne å snakke ja! Modiss goes photographer.. er ikke første gang det skjer nei ;) Og nytt objektiv må jeg også ha ja..
  Ja jeg tar mye bilder.. mest av barna. Men så har jeg en sånn idiotisk sperre når det gjelder interwebben og barna.. Og det er så dumt, for jeg har så mange fiine bilder, som jeg har lyst å vise! Gah.
  Men det er hvertfall veldig gøy å se dine nydelige bilder, av de absolutt fortryllende barna dine! :)) <3

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe, takk. Er jo laaangt i fra pro, men har forbedret meg enormt. Det ser jeg selv når jeg ser tilbake på bilder i fra i fjor. Er jo som å se på tegninger en selv laga i førsteklasse. HAHA!

   Så gøy at du har skaffa deg 1100D'en da. Ser frem til fabulous photos :D

   Skjønner godt den derre sperra. Det tok meg lang tid og utrolig mange runder i tenkeboksen før jeg turte å vise bilder av mine barn. Jeg vurderer fortsatt veldig nøye hvert eneste bilde og innlegg om dem. En dag må jeg til pers og svare for dette her. Spørs hva de sier da. Jeg håper de tilgir meg :P

   Gleder meg til å følge med på modiss-goes-photopro-karrieren din ;)

   Slett
 4. Gode tips dette her! :D Så mye jeg er enig i!! Det er veldig viktig å kunne stille innstillingene på kameraet selv, i stedet for å bruke automatinnstillingene. Ellers tar man ikke bevisste valg når man fotograferer, men bare lar kamera bestemme hvordan bildet ditt skal se ut. Dyrt kamera er ikke så viktig, sats heller på å bruke penger på objektiv :D De er myyyye viktigere enn kamera! Men man må selvfølgelig ha et speilreflekskamera, og ikke et gammelt kompaktkamera. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er sant det. Mitt kamera er et av de rimeligste i canon-familien, men jeg er strålende fornøyd med bildene -takket være et godt objektiv!

   Slett
 5. Ja, jeg tar kjempemasse bilder, men mest med mobilen. Men NÅ dro jeg fram speilrefleksen og knipset noen bilder av vesla med det:)
  TAKK for spark i ræva! Tommel opp:D

  Nå skal jeg jammen gå og ta noen bilder av bokkja også, nå som jeg er så godt i gang;)

  SvarSlett
 6. Du glemte jo tåbilde-tipset! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. HAHA! Du er god! Tror Lillesøster bare ville ristet på hodet av dette innlegget. GLEMME TÅ-BILDER? Fysj!

   Slett
 7. Så fine tips! Tusen takk :) Jeg startet selv å blogge for et knapt halvår siden, og kamerainteressen min har økt deretter. Synes det var morsomt å lese om dine kameraer: jeg har en Canon PowerShot SX220 HS selv, i tillegg til at jeg har begynt å teste ut samboeren min sin speilrefleks (Canon EOS400D). Er veldig gøy å ta bilder! Likte veldig godt bildene dine av barnas hender, kjempefine! Glemmer ofte å ta bilder av detaljer selv, det skal jeg prøve å bli flinkere til :)

  Klem,
  C

  SvarSlett
 8. Så bra at du skrev dette innlegget! Jeg forstår ingenting av teknisk kameraspråk, men dette forsto jeg uten problem. Selv har jeg en blogg og vet at jeg må ta skrittet ut og begynne å ta bilder med bedre utstyr. Kanskje dette innlegget gir meg det sparket bak som jeg trenger :-) Tusen takk!

  SvarSlett
 9. Fine tips. Etter at jeg fikk iPhone har jeg tatt masse bilder med den og kameraet blir liggende hjemme. Det irriterer meg veldig så nå har jeg prøvd å sjerpe meg kraftig å ta med kameraet. Har et Canon EOS 650 og synes det fungerer til vårt bruk. Har også en del ekstra linser, men blir skjeldent til at vi bruker dem. Litt synd. Har lyst å melde meg på fotokurs, for ville vært moro å kunne litt mer.

  SvarSlett
 10. Jeg elsker å ta bilder! Nå gleder jeg meg max til å få en liten jente å fotografere - da tror jeg foto vil bli en enda større del av hverdagen :-) Mange bra tips her - hvis du vil ha et fra meg, er det å investere i en ekstern blitz som kan peke i taket over motivet ditt. Det gjør det utrolig mye enklere å få fine bilder de dagene dagslyset ikke er helt på lag... :-)

  SvarSlett
 11. Jeg lærte utrolig masse om å ta bilder av denne amerikanske damen: http://nancyvnjourney.blogspot.no/p/photography-101.html Hun forklarer instillinger og fokus på en måte som jeg i alle fall forstår :) Hvis jeg skulle anbefalt et innlegg ville det kanskje vært å begynne på det som heter The exposure triangle, som fikk meg til å forstå hvorfor jeg må trykke på alle knottene hver gang jeg vil ta et bilde.

  Foreløpig tar jeg mest bilder av hobbyprosjektene mine, men om noen år håper jeg at det jeg lærer kan brukes til å ta bilder av egne barn fra de er helt ferske :)

  SvarSlett
 12. Tusen takk for supre tips! :) Er kjempe gøy å ta bilder, men jeg er nok litt for flink til å glemme igjen kamera hjemme ;) Blir som oftest mobilen som blir brukt og den fungerer greit til helt vanlige ting, men når jeg vil ha noe ekstra så er det kjekt med speilrefleksen! Ønsker meg dog et nytt objektiv, type 30 mm eller 50 mm, men vi får se når det blir investert i! :) Har et objektiv på 70-300 mm som gir veldig gode bilder, men blir litt problematisk å ta nærbilder med...

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...