14. sep. 2013

10 Fem Fine Frokoster & Powersmoothie


Frokost er høydepunktet i morgentimene for meg. Helt ærlig så er det ofte mat og kaffe som er hovedmotivasjonen min for å få skrotten opp av sengen når ungene våkner før soloppgang. Bleieskift og antrekksdiskusjoner med to små selvstendige jenter er ikke forlokkende når man føler at man nettopp har lukket øynene for natten...

Siden jeg begynte på Mammalivet i Form- prosjektet, har jeg skjerpet meg enda mer på kjøkkenet, og prøver så godt det lar seg gjøre å variere frokosten (som til nå har bestått av en kaffe og et kjedelig knekkebrød med gulost...)  med næringsrike og gode ingredienser. Når det er sagt, så er jeg fryktelig lat på morgenen, så det er ikke alltid jeg orker å diske opp med fristende bufféter hvor alle næringsgruppene er fornuftig representert. Derfor har jeg funnet noen gode, superenkle og raske frokoster som jeg veksler mellom. 

Her noen av mine favorittfrokoster!


Sjoko & Kokos-havremiks, nøtter og blåbær. 


Denne lager jeg de dagene jeg føler jeg bare MÅ ha noe søtt på morgenen. Den smaker deilig sjokolade og nøttene gir ekstra krunsj. OBS: dette er ikke lavkarbo, men så er ikke jeg så fryktelig strikt på karbene mine mens jeg ammer...
Slik gjør du:
 • 2dl havre, 1dl kokosraspel, 2ss kokosolje, 2ts mørk kakao og 1-2ss honning/agavesirup blandes i en bolle. Jeg bruker en skje eller sleiv til å røre til alt er godt blandet.
 • Ha yoghurt naturell/gresk yoghurt/ tyrkisk yoghurt i en skål og strø havreblaningen over
 • Strø 2ss nøtteblanding og blåbær på toppen. Her kan man fint bruke frosne blåbær!
Nyt! 
Jeg syns den søte smaken og den syrlige yoghurten er en perfekt kombinasjon!ChorizoKnekkebrødDenne er super når jeg får lyst på noe salt og krydret. Chorizo (spansk pølse) finner du i påleggshylla på matbutikken, som regel i nærheten av pepperoni. 

Slik gjør du:
 • Ha cottage cheese, rapidsalat og Chorizo på et fullkornsknekkebrød.
 • Krydre med litt malt pepper. 
Nyt! 

 Jeg bruker som regel Wasa sitt surdeigsknekkebrød. Utrolig smakfullt og mettende knekkebrød! Snilt mot magen min også.


Aprikos og Chiafrø-müsli:


En annen enkel variant av havreblanding som lages på to minutter.
Slik gjør du:

 • Kutt opp tørket aprikos i små terninger
 • Bland nøtter, aprikosbiter, chiafrø og havregryn
 • Ha yoghurt i en skål og hell blandingen over. 
 • Avslutt med litt honning eller agave på toppen. (Moderate mengder!)
Nyt!
Jeg var skeptisk til chiafrø helt til jeg prøvde det. Jeg trodde smaken kom til å dominere over de andre ingrediensene, men det gjorde de ikke. Chiafrø er stappfulle av fiber, Omega3 og mineraler. Try it!


Avocado og eggFett og proteiner utgjør en stor del av mitt kosthold. Men det kan være vanskelig å få i seg nok sunt fett i hverdagen. Det blir fort til at jeg tyr til for mye av fete melkeprodukter, og det er ikke helt heldig for hverken magen eller huden min. Denne frokosten inneholder sundt fett fra avocado og proteiner fra egg.
Slik gjør du:
 • Kok eggene i 5-7minutter slik at plommen forblir bløt og god!
 • Ha litt naturell smøreost på et surdeigsknekkebrød.
 • Kutt opp avocado og gul paprika og legg det lagvis over smøreosten
 • Krydre med favorittkrydderet. Jeg brukte en blanding fra Santa Maria som heter "Chicken and Steak" som inneholder bla chili, paprika, sennepsfrø og hvitløk. Den passet perfekt til denne frokosten!


Fiberrik og frukt

Knekkebrødet Fiberrik fra Sætre har lenge vært en favoritt her i huset. Disse inneholder utrolgi mye fiber og metter veldig!
Slik gjør du:

 • Smør knekkebrødene med en blanding av naturell smøreøst og grov sennep.
 • Ha på ost og kokt skinke
 • Kutt opp litt appelsin og sleng på noen cherrytomater og vips så har du en variert og smakfull frokost på et par minutter!

PowerSmoothie:
I tillegg til fiber, fett og proteiner så prøver jeg å få inn litt kosttilskudd og et grønnsaksboost hver morgen. En enkel måte å få fylt opp grønnsakskvota for dagen er å lage grønn smoothie. Denne smoothien er min absolutte favoritt når det kommer til de grønne variantene.


Ingredienser:
2 modne mango i terninger
3-4 håndfuller vasket, fersk spinat
5-7 spirulina tabletter (kan sløyfes)
1/2 grønt eple i biter
1/2 banan i biter
et par dråper stevia om du ønsker enda søtere smak
2dl kaldt vann for mer flytende konsistens. 

Slik gjør du:
 • Ha 2dl vann og spirulina i mikseren og kjør til tablettene løser seg opp
 • Kutt opp frukten og vask spinaten og kjør i miksernen til det blir en jevn blanding
 • Smak til med stevia om du ønsker med sødme
 • Server med isbiter hvis du liker drikken ekstra kald 
Dette blir nok til 2-3 glass. Doble gjerne oppskriften så har du et mellommåltid til senere!

Nyt! 

Spirulina tar jeg først og fremst fordi den er en god kilde til jern, og vanlig jerntilskudd har en tendens til å være veldig plagsomt for magen. Hvis noen av dere har andre tips til gode jernkilder så blir jeg veldig glad! 

Alle disse frokostene kan selvfølgelig spises som lunsj, mellommåltid eller til kvelds også, men dette er altså det jeg liker best å starte dagen min med. 
_____________________________________________________
Hva spiser du til frokost for tiden? 
Del gjerne hvis du noen tips til sunne og raske frokoster -jeg trenger inspirasjon! 
10 kommentarer:

 1. Dette så godt ut:) men et knekkebrød bare? Hvor lenge holder du ut på det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Et knekkerbrød varer ikke lenge nei. De dagene jeg står opp før 8 så orker jeg sjelden å spise mer enn et knekkebrød og litt frukt. Tar heller en frokost nummer to et par timer senere da med påfyll når kroppen har våkna ;)

   Men så er jo dette bare forslag til variasjoner av det jeg har pleid å spise. Ikke en porsjonsveiledning. :P

   Slett
  2. Hehe, skjønner at det ikke er noen porsjonsveilednig - jeg er bare nysgjerrig:) det så for øvrig veldig godt ut:)

   Slett
 2. Dette var fristende :D! Men det er sjeldent jeg får tid til å lage ordentlig frokost, det blir gjerne bare en brødskive med noe pålegg - kjedelig :P!

  SvarSlett
 3. Spinat er jo en god jernkilde det og, det vet du sikkert. Og du kan jo ha andre collard greens i også, jeg husker ikke hva det heter på norsk, men kale foreks.
  Tørkede aprikoser er en god kilde, og pinjekjerner, som du kan ha i både den første og andre "nøtte-yoghurt-blandingen", og i smoothie. Og samme med sesamfrø! Og cashewnøtter forresten, de er jo også jernrike.

  Men takk, forresten, det her var akkurat slik frokost inspirasjon jeg trengte!
  Jeg er litt lei, men jeg er startet mitt eget "i form" prosjekt i begynnelsen av august, så jeg er streng på maten og treningen nå.

  SvarSlett
 4. Åå, jeg også ELSKER frokost! Det er helt klart mitt favorittmåltid :) Jeg er i tillegg litt av et vanedyr, så når jeg finner frem til den ´perfekte´frokosten, kan jeg spise den i evigheter. Nå er det havregrøt det går i. Denne oppskriften fant jeg opp mens jeg gikk gravid for å holde magen i gang, høhø ;) Koker opp havregryn, vann, linfrø og masse kardemomme og lar den putre til den blir passe tykk. Skjærer opp ca en halv banan i små biter, og 2-3 svisker i små biter. Heller grøten over, og legger på noen små klatter med smør og rører rundt. Dette er såå godt, smaker som varm bolledeig ;) Og holder deg god og mett i 4 timer vil jeg si. Masse gode forslag fra deg da, kanskje jeg må driste meg til å prøve noe nytt også ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe ja akkurat sånn er jeg... knekkebrød med gulost var frokosten min i mange måneder... Kjedelig og ikke sånn kjempe næringsrikt heller. Prøver å være flink til å variere litt mer. Så selv om det nesten alltid blir knekkebrød eller yoghurt, så blir det i allefall pimpet litt slik at jeg får i meg mer av det gode :D

   Hørtes forresten ut som en spennende smakskombo den grøten din!

   Slett
 5. Kristine T. Davidsen15. sep. 2013, 13:15:00

  Kan den grønne smothien lages ute eple og banan? Jeg tåler ikke det og vil helst ungå å bli dausjuk om jeg kan. ;-) Og hvor får man tak i spirulinatabletter, helsekost? Har hørt om spirulina, men aldri brukt det selv. :-)
  Veldig fint innlegg!!! ♡

  SvarSlett
 6. Det så helt utrolig nydelig ut! Jeg synes frokost er så kjipt og liker å hoppe over, men jeg vet hvor viktig det er. Da er det lurt med litt inspirerende mat. Boka "Frokost" av Camilla Jensen er veldig fin frokost-inspirasjon. Du tar fantastiske bilder!

  SvarSlett
 7. Åh! Takk for supre tips! Er utrolig dårlig på den frokosten altså. Problemet ligger helst i knapp tid så tidlig på dag med unger og mor som skal ut av huset på rekordtid så ungenes frokost blir liksom prioritert- i tillegg er mor veldig dårlig på planlegging til seg selv *plystre*... Veldig glad du nevnte det med melkeprodukter også. Huden min er utrolig trøblete om dagen og det ringte plutselig en bjelle om at jeg nok har fått i meg litt for mye melk ja! :)

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...