28. feb. 2013

19 Bleieslutt -når og hvordan?

La oss snakke om bleieslutt. Jeg har satt sammen noen fine råd å dele med dere, men først:
I november i fjor kunne man i bladet mamma lese at bleieforbruken og alderen for bleieslutt i Norge blir høyere og høyere. På 40-tallet var visst 61% av norske barn tørre innen 1  1/2år , mens andelen antas å være mindre enn 5% i dag. Videre ble det listet opp mulige grunner til denne utviklingen, som f.eks at de fleste barn i bleiesluttalder går i barnehage og at de ikke får nok oppfølging der. Personlig så syns jeg at barn ikke skal behøve bleier etter de er blitt 3 år, men det finnes selvfølgelig individuelle variasjoner.


Nå er vår yngste 22 måneder. Hun viser tydelig interesse for å bruke toalettet og prosjekt bleieslutt er så smått kommet i gang. Det gjør jo at vi som mamma og pappa må friske opp i minnet og gå over de gamle triksene vi brukte forrige gang. Nå gjelder det å brette opp ermene og prøve å unngå for lang tid med to bleiebarn samtidig... Åh du herlige foreldrelv. Uendelig spenning og glamour...


Mine 10 beste bleieslutt-råd:



  1. Når? -Vent til barnet er klart -men ikke for lenge...
    De fleste eksperter på området er enige i at man bør vente til barnet gir tegn til at de vil slutte med bleie. Slike tegn kan være at de vegrer seg for å ta på ny bleie etter skift, at de vil sitte på do, eller at de gir beskjed med en gang de har tisset i bleien. 18 måneder blir ofte nevnt som den gyldne alderen for å starte bleielsutt-prosjektet. Jeg tror man må vurdere hvert enkelt barn, men barnelegen vår så i allefall ingen grunn til å vente lenger enn 24 måneder med å begynne. De aller fleste barn vil da være fysisk klare, og det er opp til oss foreldre å hjelpe dem å bli mentalt klare for bleieslutt. Det forresten en klar fordel å kjøre på med bleieslutt om sommeren pga varmere vær og mindre påkledning, men det går fint an på vinteren også.
  2. Hvordan begynne? -Snakk sammen og tilpass toalettet for barna.
    -Snakk med barnet om bleieslutt. Spør det har lyst til å gå på toalettet.

    -Tilpass toalettsetet med spesiell barnetoalettring, og en liten krakk til å klatre opp på. La døren til badet stå åpen. Potte er teknisk sett unødvendig, og etter min mening -bare mer søl, men noen barn liker bare potte best.

    -Ikke tving barnet til å sitte på do. Det kan hende de sier nei i begynnelsen, og da bør vi respektere det, men så plutselig blir de gira på å prøve likevel når du minst venter det.

    -Opprett rutiner for doturer før og etter måltid. (Dette er normalt sett tider hvor barna 
    trenger å gå på do uansett.) Med rutiner mener jeg at man til samme tid hver dag passer på å spørre barnet om det vil prøve å gå på do.
  3. Vær forberedt på et skritt tilbake og mange uhell
    Vit at det vil komme dager/uker med trass eller "tilbakefall" hvor barnet har flere uhell enn vanlig. Oppmuntre barnet og prøv å forbli positiv. De aller, aller fleste barn opplever slike perioder og kommer over det av seg selv. Et skritt tilbake, to skritt frem...
    Bare husk å aldri skjenne eller rakke ned på barnet hvis det har et uhell. Dette vil kun såre og stresse barnet, og virke mot sin hensikt. Det er ikke akkurat så mange av dem som tisser på seg med vilje! Gi støtte og forsikre barnet om at dette går bedre neste gang!
  4. Dropp bleien -Bruk truser
    Mange barn syns det er utrolig stas å få på seg truse i steden for bleie. I tillegg så hjelper det barnet å holde kontrollen, fordi at de merker når de har tisset på seg i motsetning til med bleier... Ja, dette kan være ganske stress i starten når man må ha seg skift over alt, men her i huset funket dette mye bedre enn å bruke bleie samtidig som vi hadde tilvenning til toalettet... Evt. kan man bruke truser hjemme og bleie når man er ute, men da må man regne med at hele prosessen tar noe lengre tid.
    Om sommeren er det jo superpraktisk å la dem gå uten truser også. 

    Vi gleder oss til varmere, bleiefrie dager!

  5. Bruk hjelpemidler!
    Det er lett å glemme seg bort. Både for barnet, og de voksne... For oss fungerte det supert med timer på do-tidene.
    Still klokken på mobilen og gjør sånn at det spilles en artig sang/lyd som barnet kjenner når det er på tide med et do-forsøk. Vis og forklar til barnet at dette er do-tid lyden og at når den spilles, er det på tiden å prøve å gå på do. Det er viktig at barnet vet at det ikke gjør noe om de ikke klarer å gå på do hver gang og at det bare er snakk om å prøve.

    Det kan gjerne begynne med 30-60 minutters avstander mellom hver do-tid alarm, for så å forlenges opp til 2-3 timer i løpet av noen dager/ uker. Alder har mye å si på hvor lang avstand mellom do-tider som funker.
    Det er viktig å ikke legge press på barnet og følge dets eget tempo slik at do-tid ikke blir noe negativt og stressende.


    Et annet hjelpemiddel er faktisk å la dem bli inspirert av større barn eller foreldre til å gå på do. Kanskje ikke det er vanlig i alle familier at barna ser andre folk gå på do, men jeg tror dette kan være viktig for å normalisere det å gå på do og inspirere barna til å prøve.
  6. Avledningsmanøver
    Noen barn får litt prestasjonsangst når de sitter på do og det forventes noe av dem. Her kan en liten bok å lese i, eller rett og slett en liten historie fortalt av mamma eller pappa, være gull verdt for å få dem til å slappe av. Mange barn har heller ikke tid til å sitte stille mer enn et par sekunder. Da er det lurt å distrahere dem litt. Noen ganger er det nok å starte en liten samtale om dagen som har vært eller et godt minne dere har sammen for å få barnet til å slappe av. Andre barn liker best å være alene på toalettet.
    En god bok er gull verdt under do-treningen. Lillesøster foretrekker som dere ser populærlitteratur

  7. Ingen stående applaus 
    Ja, her vil nok noen være uenige med meg og det er helt greit, men husk at overdreven ros og applaus også kan slå negativt tilbake i form av prestasjonsangst hos de små. Barnet kan få den oppfatningen at de har "feilet" hvis de ikke får til å tisse og man ikke står der og klapper i hendene, eller de kan miste motivasjonen når ingen roper høyt HURRA for dem og hiver konfetti i luften når de går på do i barnehagen. Det kommer selvfølgelig litt an på personligheten til barnet, men selv så føler jeg det blir helt rart å hoppe opp og ned og applaudere for at noen har tisset på do. For meg er det viktigere å presisere at jeg ser at barnet gjør en innsats. "Du har sittet på do tre ganger i dag!" Observante kommentarer -ingen dømming, hverken positiv eller negativ, funket best for oss.  Stoltheten og mestringsfølelsen som barnet får av å lære noe nytt er faktisk en kjempebelønning i seg selv. Vi må bare gi dem rom til å kjenne på den følelsen og skru ned hurraropene litt!
  8. Belønning eller ikke?
    Noen foreldre og barnehager sverger til belønningsmetoden. Her ville jeg vært forsiktig med å bygge en rutine som kan bli vanskelig å holde på i alle situasjoner. Noen bruker kanskje et lite ark på baderommet hvor barnet får et klistremerke for hver dotur eller lignende. Jeg tror ikke dette er skadelig eller noe slikt, og syns ikke det er noe galt i det hvis man velger å gjøre dette. Men personlig ser jeg bare ikke vitsen med å "hype opp" det å gå på do med premier og lignende. Kanskje en liten diplom som overraskelse når de har sluttet med bleie kunne vært koselig å gi, men jeg vil ikke bruke ting som en dinglende gulrot og motivasjon. Det er viktigere for meg at barnet kjenner på sin egen motivasjon og stolthet over denne nye ferdigheten.
  9. Nattavvenning i etapper
    Denne delen var den siste og vanskeligste biten hos oss. Storejenta var superflink på dagtid, og hadde ingen uhell lenger, men vi var helt lost med tanke på hva vi skulle gjøre på natten... Jeg anbefaler å begynne med nattavvenning litt etter at barnet har kontroll på dagtid.
    Først av alt skaffet vi oss et tisselaken til å ha under det vanlige lakenet, slik at madrassen i det minste forble tørr. Det blir nok en del uhell helt i starten, men det går som regel fort over hvis man anvender et par triks:
    -alltid la barnet gå på do som det siste dere gjør for det er leggetid.
    -hent barnet og sett det på do minst 2 ganger de første nettene. Hvis dette går greit uten uhell, så kan man forlenge tiden mellom doturer eller droppe en av doturene.
    F.eks hvis barnet sovner kl 19, kan man bære det på do kl 21 og igjen kl 23 før en selv sovner. Hos oss forble sengen som regel tørr til vekkerklokka ringte kl 6 hvis vi fulgte denne modellen OG det er viktig å ta med barnet på do med en gang det våkner!

    Et nyttig  triks mtp ekstra doturer på kvelden/natten, er å ikke våkne/ snakke til barnet når det blir bært på do. De klarer faktisk fint å tisse på autopilot uten å våkne helt!

    Husk å ikke gi drikke om natten hvis det kan unngås. (Når barnet er sykt, er det selvfølgelig best å slappe litt av på dotreningen og gi masse drikke.)
  10. Ikke sett en deadline

    Jeg tror det lureste er å la det stå åpent når tid barnet skal bli bleiefritt. Greit nok at man kan se for seg sånn ca. når en håper det vil være i boks, men ikke bli skuffet om barnet trenger mer tid. Barnet kommer til å slutte med bleier og være tørt når det er klart for det. Hvis man setter seg deadlines så blir det automatisk press, uansett om en ikke har nevnt noen dato til barnet, så vil det merke det på din instilling.
    Storesøster var ca 2 1/2 da hun var tørr på dagtid og 3år da hun var tørr hele natten. Jeg syns dette var helt greit, men jeg håper at bleieslutt-perioden muligens går noe fortere denne gangen, nå som vi har mer erfaring. Og så ville det vært himla greit å slippe å ha to bleiebarn i mange måneder, for noe sier meg at Lillebror vil sørge for mer enn nok bleieskiftarbeid...



    Har du noen gode tips å tilføye?
    Hvor gamle var deres barn da de sluttet med bleie, og hvor gamle syns du barna bør være før en begynner med dotrening?
    Hvorfor tror du at alderen for bleieslutt har steget så mye?

19 kommentarer:

  1. Takk for gode råd til det blir vår tur til bleieslutt :)

    SvarSlett
  2. Sier som hun over her; takk for rådene! Vi har en på samme alder som din yngste, og er i gang med planlegging av bleieslutt. Foreløpig bare på tankestadiet, for vi ser for oss at det hele går lettere dersom vi er sikre på at vi har tenkt gjennom løpet før vi setter i gang. Innlegget ditt er perfekt utgangspunkt for å snakke litt mer om praksisen ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh så bra da :) Hyggelig at innlegget kommer til nytte for noen! :)

      Slett
  3. Jeg er helt enig i rådene dine, det viktigste er kanskje og ta det i barnets tempo, ikke legge press på dem, noen er tidligere klare enn andre og det er jo helt greit. Har sett flere eksempler på barn som sliter med forstoppelse fordi foreldrene legger for mye press på barna.

    Når det kommer til det med å slutte om natten så var det rett og slett å ikke gi drikke etter klokken 18.00 da hun la seg 19.00 Som fungerte best. Da holdt hun seg tørr hele natten selv om vi ikke vekket henne før vi la oss

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja enig i at det er superviktig å ikke legge noe press på barnet!

      Slett
  4. Alderen for bleieslutt har vel steget av diverse årsaker, 2 åring og tøybleier er noe annet enn nyfødt og tøybleier.. if u know what I mean.. ;-) Så har man jo tidsklemma da..
    Tusen takk for en komplett bleiesluttsguide, vi er nettopp begynt, så dette innlegget er bokmerket! Suuupert!! ;-D

    SvarSlett
    Svar
    1. hehe, ja der sier du noe... kanskje dagens bleier rett og slett er FOR bra? :P
      Bare hyggelig du :) Lykke til!

      Slett
  5. Jeg mener at barna får bestemme selv når de vil slutte med bleie, at de er klare, mener jeg. Jeg huska jeg stressa med at mi skulle være bleiefri når hun var tre, men da fikk jeg beskjed fra mora mi (som er helsesøster
    med videreutdannelse) at man kunne ikke "presse" eller mase på barna, for da kunne det gå gale veien - at de ville fortsette å bruke bleie enda lenger pga presset.

    Bleieslutt kommer når det kommer, jeg mener det ikke er noen som helst grunn til å "mase" på barna om det, det er ikke om å gjøre å slutte tidligst mulig med bleie. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg i at det ikke hjelper å mase :) Derfor jeg skrev at man bør vente på tegn fra barnet på at de er klare. Vår lille på 22mnd har ikke helt språket på plass enda, så hun kan ikke si selv at "jeg vil slutte med bleie!" men hun viser tydelig at hun vil prøve å gå på do, og hun har ikke noe lyst til å ha på seg ny bleie. Blir nok innkjøp av stor-jente truser snart :D

      Slett
  6. Flott samling og god veiledning. Alder for bleieslutt kan variere sterkt, ja. Jeg fulgte mange liknende råd, prøvde meg fram og endte med vidt forskjellig fremgangsmåte på de tre barna mine. Alt etter personlighet. Jenta sluttet 1,5-2 år før guttene og etter eget ønske. Det sies at jentene generelt er tidligere bleiefri. Stemmer dette?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja jeg har hørt at gutter bruker lengre tid på å bli bleiefrie og det stemmer med det intrykket jeg hadde da jeg jobbet i barnehage. Jenter er generelt litt foran med språk og gutter er mer på det fysiske, men akkurat dette med å gå på do virker det som jentene bare har lettere for å kontrollere. Vet ikke helt hvorfor det er slik. Må kanskje sette meg inn i dette, siden vi nå får en gutt snart :)

      Slett
  7. Så gode råd, dette skal jeg ta med meg videre!
    Jeg har fått høre at det kan være en idé å ha på truse under bleia, for det er verre å faktisk kjenne at man "tisser i buksa" enn at bleia suger opp tisset. Hvordan dette fungerer i praksis vet jeg ikke, men det kan jo være en idé å ta med seg når man skal ut av huset og helst ikke vil ha på bleia men fortsette med bare truse som hjemme.

    (hvis noen har noe erfaring fra dette, så skrik ut! Er nysgjerrig, hehe).

    SvarSlett
    Svar
    1. Det hørtes ikke så dumt ut å prøve med truse under bleien. De merker nok garantert mye bedre at de har tisset da ja. Men jeg er ikke helt sikker på om min jente ville akseptert dette da. For henne er det viktig at trusen SYNES. Hun hadde nok helst gått med trusen utenpå buksa i barnehagen hvis vi gikk med på den. hehe, kanskje vi bare skal la henne gjøre det en dag :P

      Men absolutt et lurt triks når man er ute. Så slipper man å måtte ha med komplett skift, og kan bare ha med en pose til trusen skulle det skje noe.

      Slett
  8. takk for supre råd, min lille jente på 2 år har begynt å sitte på do, ingenting har skjedd enda, men hun er veldig opptatt av truser og jeg har lovete henne truser så fort hun tisser på doen, så nå springer vi å setter henne på do når hu nevner det så håper jeg at hun plutselig tisser for da trur jeg det blir fortgang i bleieslutt prossessen, venter en liten en om 2 mnd så hadde vert veldig greitt om hun er klar til å slutte før det, men vi får nå se, det nytter ikke å presse syns jeg, viss det ikke skjer så tar vi bleieslutt i sommer.

    Lykke til med det som venter! Jeg venter også en liten gutt, termin 29/4 :)

    Marie

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marie :) Har dere prøvd å sette henne på do med en gang hun våkner om morgenen? Eller rett etter middagsluren? Dette er tider hvor det typisk klaffer her i huset for de fleste unger må på do på disse tidene. :) Lykke til med videre do-trening og ny baby i april :)

      Slett
  9. Masse gode råd her. Med førstemann var jeg så stressa at jeg til slutt sendte henne på en ukes tur til mormor, som fikset biffen for meg. ;-) Med de andre sverget jeg til rådene fra en bok jeg fant på et loppemarked:
    http://www.abebooks.com/servlet/BookDetailsPL?bi=941933Dtoilet15826&searchurl=kn%%2Btraining%26sts%3Dt%26x%3D40%26y%3D9 som lovet at jeg skulle klare det på et døgn. Det tok meg ca. en uke, men dog. Jeg tror at en av grunnene til at barn bruker bleier lenger enn før, er kvaliteten på bleiene. De suger bedre og er mer behagelige - dermed forsvinner incentivet til å slutte pgs. ubehag for barnet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja helt enig med deg i at kvaliteten på bleiene nok har mye med saken å gjøre!

      Slett
  10. Flott innlegg! Tusen takk, her fikk jeg mange fine tips og triks til minstejenta!
    Gutten min er 3 år og 3 mnd og slutta helt med bleie, både natt og dag like før han fylte 3 år. Vi har forsøkt lenge med å få han interresert , men uten hell. Plutselig en morgen våknet han og utbrøt "Nå skal jeg slutte med bleie!". Etter det har han kun hatt noen få uhell på dagtid, ingen på natta. Men... et stort MEN, i barnehagen fungerer det overhodet ikke. Uhell, etter uhell har gjort at de tar på han bleie igjen, for han både tisser og bæsjer i trusa uten å si ifra til noen. Hjemme er han kjempeflink til å si ifra, og har så og si aldri uhell. Til og med når vi er ute, eller reiser har han klart og holde seg lenge, for å så si ifra i god tid før han virkelig må tisse.
    Kan jeg skylde på barnehagen mon tro? :p

    SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...