6. mar. 2013

18 Utstilling

Å våkne opp til en utstilling er alltid like spennende. 


Storesøster er utrolig opptatt av å bygge, lage og stille opp ting om dagen. Det hender flere ganger i uken at vi våkner til intrikate og veldig nøye oppstillte installasjonskunstverk. Vi får som oftest STRENG beskjed om å la kunstverket få stå. Og det får det som regel. I hvertfall for en dag eller to. Hvis du er på besøk hos oss, må du være forberedt på å klatre over/under stolhytter med teppetak og passe på å ikke tråkke på kunstverk på utstilling.

Fiffig pynting av sofaen: Dette kunstverket fikk stå i fred en hel dag og Storesøster var meget stolt da bestemor kom på besøk og betraktet kunstverket. 


Som foreldre så er vi meget avlslappet i forhold til dette med at barna bruker nesten hele hjemmet som lekeplass. Et par begrensninger har vi jo, som f.eks at kontoret er off limits, og bad og kjøkken er bare lov når mamma og pappa er med. Men ellers får barna boltre seg i stuen, på vårt soverom, inni skapene, på gangen og balkongen. Jeg forstår veldig godt at mange foreldre helst ser at lekene holdes inne på barnerommet, for det er jo slitsomt å plukke opp ting etter dem hver bidige dag over hele leiligheten. Men for oss så har det å la barna utfolde seg fritt flere fordeler enn ulemper. Det at fantasien får fritt utløp og at barna frihet til å fordype seg i leken er viktigere enn å ha en ryddig leilighet. Det prosjektet har vi gitt opp for lenge siden, for å si det sånn...
Dessuten så skaper friheten som barna får en veldig avslappet atmosfære hjemme. Vi trenger sjelden å "underholde" ungene. Hvis de kjeder seg et øyeblikk, så kommer de fort på noe nytt de kan teste ut. Enten det er å bruke gardinene i stua som telt eller spisestuestolene som tog. 

Dagens kunstverk: "Verdens lengste bro" I det siste har det gått veldig mye i å bruke alle stolene vi har i hjemmet til å bygge teatersaler og sitteplasser for publikum. Det resulterer selvfølgelig i at jeg med den digre babymagen må klatre over og klemme meg forbi diverse møbler og slikt for å komme meg fra den ene enden av leiligheten til den andre, men likevel er det verdt det...

Jeg har fått noen kommentarer fra bekjente om at barna ikke kommer til å kunne oppføre seg når vi er andre steder på besøk, hvis vi lar dem holde på slik og ta over leiligheten hjemme. Personlig så tror jeg at barna fint klarer å forstå at hjemme gjelder visse regler og på besøk gjelder det gjerne andre regler.

Hvordan er det hjemme hos dere? Er det greit at barna bruker hele hjemmet som lekeplass, eller er det begrenset til barnerommet?

Ser dere noen ulemper ved å gi barna fritt rom til å leke i hele hjemmet? (Sånn bortsett fra rot og kaos da...)

18 kommentarer:

 1. Her bruker de stortsett hele hjemmet ja. Men prøver nå å begrense det litt. Siden de nå har 3 STORE soverom, en gang og en egen "stue" som de kan gjøre som de vil på :)

  Da kan hovedstuen og kjøkkenet være greit å ha fri for leker. De bruker ca 106 av 212 kvm til å leke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja kanskje vi hadde gjort ting litt annerledes hvis vi hadde 3 store soverom til barna. Men nå har vi kun et og det er ikke særlig stort, så enn så lenge får de breie seg i store deler av hjemmet :)

   Slett
 2. Her kan Teo leke overalt hvis han ønsker, men han rydder også opp etter seg selv når leken er vel overstått :) Vinn/vinn i mine øyne ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink gutt du har :) Vi prøver å få dem med på rydding av leker, men det er liksom det MINST interessante i hele verden det :P De vil jo helst at ALT skal stå AKKURAT slik de forlot det over natten slik at de kan leke videre. Henge opp tøy og sånn, det kan de, men rydde byggeklosser..næh! :P

   Slett
 3. Min gutt på 2,5 år har de fleste lekene på rommet sitt, men leker mest i stua:)
  Hmmmm.. er som du sier at så lenge de kan skille mellom å ha hele hjemmet som lekeplass hjemme og at det er annerledes når man er på besøk hos andre - så går det vel bra? :)
  Jeg syns det er greit at det ikke er leker over hele huset.. men vi er ikke noe strenge.. har bare blitt slik at sønnen vår vil leke mest rundt oss når vi er hjemme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja vi har leker over alt :P De tre nederste hyllene i bokhylla i stua er viet til leker og barnebøker. Ikke vits i å prøve å ha noe annet der for det ryker fort :P

   Slett
 4. Robin Alexander har soverom innen for stuen, så han leker mye på stua. så da blir det litt leke rot her.. det får det bare bli.. Har jo hent at det nesten ikke har vært igjen leker på rommet hans, alt på stua. hehe. Men han er blitt flink til og leke med lekene på rommet sitt også ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heheh, akkurat det der skjer ofte her i hjemmet. Plutselig er barnerommet helt TOMT for leker :P

   Slett
 5. Vi har veldig lite plass. Selv rommet til lillemor er lite, så jeg synes de lekene som hører hjemme der kan holde seg der inne. Og det gjør de egentlig, for vi har nemlig lekestasjoner flere steder i "stua" og "kjøkkenet" (som egentlig bare er ett rom, mindre en manges stuer alene. Selvfølgelig ligger det litt rot rundt omkring på slutten av dagen, men det har klikket noe i inni hodet hennes som forteller henne at visse ting hører hjemme her og der. Jeg liker også å sortere, så kanskje hun har det fra meg. Jeg er uansett opptatt av å få henne til å føle som vi alle tre bor og tar opp plassen i huset vårt, ikke at hun er på "lånt" tid og får "lov" å bo sammen med oss, men må holde alle tingene sine på det ene designerte stedet vi har valgt for henne. Dessuten synes jeg det er koselig med det lille lekekjøkkenet hennes ved siden av sofaen, og at hun har bøker i bokhylla i stua, et lekebord ved siden av skrivebordet mitt og har en kurv med bøker sånn at vi begge når dem fra sofaen. Rotete blir det, men går det over stokk og sten er det fordi VI har vært lat med å rydde opp våre ting, for hennes alene er virkelig ikke så gale (det har jo litt med at jeg roterer hvilke leker som står fremme om hun ikke spør om noe spesielt, men igjen.. vi har ekstremt lite plass. Hele leiligheta er 50 kvadrat, og den har to soverom.. så joda).

  SvarSlett
  Svar
  1. Sant det du sier. Viktig at barna også føler at det er *deres* hjem og ikke vårt som de "låner". :)
   Skjønner godt det er viktig å rydde i liten leilighet! Vi er snart 5 stk på 85kvm. -heftig! :P

   Slett
 6. Hei! Leke er lov, overalt, men opprydding før barnetv på kvelden:) så vanvittig god suppe du har lagt ut på bloggen din, med svinekjøtt, løk, hvitløk, tomater og med mer. Akk, såååå god!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torill:)
   Åh er det Gulasj suppen du mener? :) Så bra at du likte den da. Superstas at folk får nytte av oppskriftene! :)

   Slett
 7. Nå er jo K veldig liten enda (6 måneder), men han har faktisk ingen leker på soverommet! Nå deler vi da, men vi oppholder oss jo stort sett i stua uansett så det er der lekekassa og leketeppet er, og sånn kommer det helt sikkert til å fortsette framover :P Jeg vet ikke hvordan det blir når vi flytter, men jeg er litt rar og "slapper av" når dagen er ferdig med å plukke opp og putte ting der det hører hjemme, så enn så lenge er det ikke noe problem :) Jeg syns det er bedre at han skal lære fri lek og å ikke kjede seg, enn at lek kun er begrenset til en plass - for hallo, lek kan gjøres hvor som helst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er viktig det du sier -frilek og fantasi er mye viktigere enn et ryddig hjem :D

   Slett
 8. Jeg kjenner meg så igjen! Min eldste er veldig sånn også, alt er kunst og Gud nåde meg om jeg eller pappaen rører det! Da går jo livet i grus..

  Her i huset har de hvert sitt soverom + loftstue, så prøver å begrense leken til det.. Men om de vil leke i stuen så får de det.. Tror egentlig de liker best å leke oppe siden de har alt de trenger der.. De gangene de leker i stuen så er det som du sier, lage hytte av kjøkkenstolene og diverse, men det får de bare gjøre.. Hender jeg har lyst å rive meg i håret når rotet flyter som værst.. Men så lenge ungene er fornøyd, så kan jeg ikke klage.. Orker ikke å bruke energi på å kjefte pga rot.. Jeg har selv vokst opp med å få lov til å leke hvor jeg vil og bråke litt - og det vil jeg gjerne føre videre til ungene mine! Til gjengjeld får du mye mer selvstendige unger og unger som ikke er avhengig av mamma og pappa for å leke :)

  SvarSlett
 9. hehe, ja akkurat nå er store deler av leiligheten vår dekket av bøker akkurat som på disse bildene over her. Hun er veldig opptatt av å lage veier og broer og INGEN får lov å røre eller gud forby -tråkke på!

  Jeg tror også at barna blir mer selvstendige og ikke minst kreative av å få utfolde seg fritt på hjemmebane. Og så syns jeg bare de fortjener å ha et sted hvor de føler seg hjemme og ikke har så utrolig mange regler og stress å forholde seg til. Det får de nok av andre steder. Jeg selv setter veldig pris på at jeg kan slappe av hjemme i egen leilighet og lage mine egne regler. Tror barna også setter pris på å kunne lage sine egne regler og ha en avslappet atmosfære hjemme. Og så blir de jo mye mer motivert til å hjelpe med rydding og vasking når hele leiligheten også føles som "deres" :)

  SvarSlett

Kommentarer på tyskertosa vil ikke bli besvart. Jeg har fått ny blogg og flyttet til www.mammalivet.com. Der finnes også alle gamle innlegg og mange nye. Vi ses!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...